Pejić: Pitanje Kosova može biti razlog za parlamentarne izbore u Srbiji 

Vladimir Pejić
Izvor: Kosovo Online

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", Vladimir Pejić ocenio je za Kosovo onlajn da pitanje Kosova, u zavisnosti od daljeg razvoja događaja u pregovorima Beograda i Prištine, može biti razlog za raspisivanje parlamentarnih izbora u Srbiji. 

On je, komentarišući najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da bi izbori mogli biti raspisani do 31. decembra, a održani u martu, kazao da još nije izvesno o kojim je izborima reč. 

"Izbori će najverovatnije biti u martu naredne godine, što je bilo i očekivano. Pitanje je da li će biti održani samo lokalni ili i republički i beogradski. To u velikoj meri određuje i pitanje Kosova, kao teme u samoj izbornoj kampanji. Ako pretpostavimo da će biti parlamentarnih izbora, Kosovo će svakako imati značajno mesto i u velikoj meri može uticati na to da li će se uopšte održati izbori", smatra Pejić.

Dodaje da Kosovo sa druge strane može da bude i povod za parlamentarne izbore. 

"Videćemo šta će se narednih nedelja i meseci dešavati po pitanju Kosova i Metohije, po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština i po mnogim drugim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine. U tom smislu može da bude novih predloga ili ucena, pa čak i rešenja koja mogu dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora", rekao je Pejić. 

Prema njegovim rečima, parlamentarni izbori ne samo da "vuku Kosovo za sobom, već se može desiti da Kosovo bude jedan od glavnih razloga za njihovo raspisivanje".  

Pejić je istakao da će, u slučaju da se održavaju izbori za Skupštinu Srbije, Kosovo biti jedna od "top tri teme u izbornoj kampanji". 

"Ne znam da li će biti glavna tema, ali će biti među top tri teme, to je sasvim izvesno. Pitanje Kosova i Metohije u javnom mnjenju uvek je prisutno, ali ima neke svoje amplitude. U pojedinim trenucima nije toliko bitna tema, ali kada se nešto dešava, neki incidenti ili ako se u Briselu govori o rešavanju kosovskog pitanja, ta tema dobija na značaju. Očekujem da, pored ekonomskih pitanja i pitanja borbe protiv kriminala i korupcije, koje su ključne teme za građane Srbije, Kosovo bude kao treća dominantna tema i da će se u velikoj meri o tome govoriti", smatra Pejić. 

On navodi da je drugi problem to što veliki broj učesnika na političkoj sceni, kako kaže "izbegava da govori na tu temu". 

"Ne mislim da je u pitanju loša namera, nego nedostatak adekvatnih ideja, stavova, rešenja i za razliku od vlasti, koja je prinuđena da se bavi problemom Kosova, mnogi iz opozicije, ukoliko nemaju preke potrebe, tu temu zaobilaze. Često imamo razgovore na razne teme, ali Kosovo i Metohija su u drugom planu, što je iznuđena situacija u nedostatku ideja i politika oko Kosova", zaključio je Pejić.