Mitić: Sastanci u Njujorku prilika da se ukaže da bez Saveta bezbednosti UN nema rešenja za Kosovo

Aleksandar Mitić
Izvor: Kosovo Online

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksadar Mitić poručio je za Kosovo onlajn da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izvanredna prilika da se u susretima srpskog državnog vrha sa velikim brojem svetskih zvaničnika, na marginama ovog događaja, još jednom iznesu pozicije Srbije o brojnim pitanjima, posebno o pitanju Kosova. 

Mitić ukazuje da su sastanci u Njujorku i ranijih godina bili veoma važni kada je reč o Kosovu. 

"To smo koristili i ranijih godina za neke vrlo važne sastanke koji su nam kasnije pomagali i u procesu otpriznavanja i u raznim drugim inicijativama koje smo imali, a koje su u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, ali i za druge važne teme", podseća Mitić. 

On ukazuje i da se u narednom periodu očekuje jedna, a možda i dve sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu. 

"Očekujemo uskoro i redovnu sednicu Saveta bezbednosti posvećenu kosovu i Metohiji, ali se razgovara i o ideji koju je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi za posebnom sednicom SB o Kosovu u naredna tri meseca, odnosno nakon što zemlje koje su nepriznavači Kosova preuzmu predsedavanje SB, a to su Brazil, Kina i Ekvador. Baš zbog toga što se očekuju jedna, odnosno potencijalno dve sednice SB o ovom pitanju, ne očekujem da na samoj GS to bude jedna značajnija tema, ali na marginama to je jedna izvanredna prilika za predstavljanje naših stavova", naglašava. 

Ističe da Srbija mora da pokaže da su UN mesto gde treba da se rešava pitanje Kosova. 

"Bez obzira na ranije greške koje su napravljene prilikom prebacivanja procesa u Evropsku uniju, Rezolucija 1244 SB jeste važeća i relevantnija je nego ikada. Mesto za rešavanje ovog pitanja nisu ni Kranj, ni Brioni, ni Ohrid, ni Brisel, već je to Njujork i Savet bezbednosti UN. Bez nekog zadovoljavajućeg rešenja u SB UN neće biti moguće rešiti pitanje statusa Kosova i Metohije", zaključuje Mitić.

On ne očekuje da će Kosovo biti u vrhu tema o kojima će se govoriti na samoj generalnoj debati Generalne skupštini Ujedinjenih nacija, iako bi, ukazuje, tako trebalo da bude.

"S obzirom na to koje će teme dominirati na Skupštini Ujedinjenih nacija, gledano kroz geopolitički kontekst u kome se nalazimo, ne očekujem da pitanje Kosova bude dominantno. Neće biti na vrhu, iako bi trebalo da bude, s obzirom na to da postoje mnogi principi koji su u vezi sa rešavanjem pitanja sukoba u Ukrajini, a koji su direktno povezani sa slučajem Kosova i Metohiji. Zapadne države to ne žele da priznaju i ne očekujem da će prihvatiti debatu na tu temu", rekao je Mitić.