Pendarovski pisao Vartolomeju: Prihvatanjem naše crkve u kanonsko jedinstvo ispravljate istorijsku nepravdu

Stevo Pendarovski i vaseljenski patrijarh Vartolomej
Izvor: Predsednik Severne Makedonije

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski uputio je pismo vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju u kojem mu je zahvalio na prijemu MPC u kanonsko jedinstvo i evharistijsko opštenje, čime je, kako je dodao, ispravljena istorijska nepravda koja je naneta crkvi i njenim vernicima.

Pendarovski je izrazio nadu i očekivanje za skoro konačno rešenje administrativnog statusa crkve u Severnoj Makedoni dodelom Tomosa za autokefalnost od strane Vaseljenske Patrijaršije, ističući da je potpuni završetak autokefalnosti crkve u Severnoj Makedoniji od najvišeg nacionalnog interesa, jer otvara mogućnost za njen novi duhovni rast i napredak i pomirenje u makedonskom društvu.

"Sa velikim zadovoljstvom primio sam vest o istorijskoj odluci Svetog i Vrhovnog Sinoda Vaseljenske Patrijaršije od 9. maja 2022. godine. Prihvatanjem naše Crkve u kanonsko jedinstvo i evharistijsko zajedništvo, ispravljate istorijsku nepravdu nanetu Crkvi i njenim vernicima i lečite duboke rane nanete višedecenijskom izolacijom. Posebno je važno da prepoznate našu Crkvu i njen istorijski kontinuitet sa drevnom Ohridskom arhiepiskopijom, koja je vekovima bila utočište i izvor duhovne snage i nade za pravoslavne vernike", naveo je Pendarovski u pismu objavljenom na sajtu predsednika Severne Makedonije.

On u pismu kaže da je "tim pravednim i mudrim korakom opravdana nada građana Severne Makedonije pravoslavne hrišćanske vere da je Vaseljenska patrijaršija ta koja može pomoći da naša Crkva konačno zauzme mesto koje joj pripada u pravoslavnom svetu i time da se izbrišu veštački stvorene podele i da se otvori prostor za izgradnju duhovnog jedinstva pravoslavnih vernika".