Peskov: Ruska delegacija stigla u Belorusiju na pregovore, čeka se odluka Ukrajinaca

Dmitrij Peskov
Izvor: Kosovo Online

Delegacija Rusije stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da je Ruska strana već spremna za pregovore i da se sada čekaju Ukrajinci, prenosi Sputnjik.

"U skladu sa postignutim dogovorom, ruska delegacija koju čine predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i drugih resora, uključujući predsedničku administraciju, stigla je u Belorusiju na pregovore sa Ukrajincima. Bićemo spremni da počnemo ove pregovore u Gomelju", rekao je Peskov novinarima.

Peskov je dodao da Moskva sada čeka odluku Ukrajinaca.

Ranije su iz kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopštili da bi on mogao da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine, uz paket garancija za njenu bezbednost. Istovremeno, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 26. februara izjavio da je Minsk spreman da pruži platformu i obezbedi vođenje pregovora. Zelenski je u subotu uveče rekao da su predsednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, takođe predložili da organizuju pregovore.