Peticija da Podgorica dobije ulicu Ukrajine

Podgorica
Izvor: Tanjug

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori pozvala je građane Podgorice da potpišu peticiju za preimenovanje Ulice Veliše Mugoše u kojoj se nalazi Ambasada Rusije u Podgorici u ulicu Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iz ambasade su istakli da bi to bio simboličan čin podrške ukrajinskom narodu koji brani svoju nezavisnost u ratu koji je započela Rusija.

“Pokažite solidarnost sa ljudima Ukrajine preimenovanjem ulice Veliše Mugoše, u kojoj se nalazi sedište ambasadora Rusije u Crnoj Gori, u Ukrajinsku ulicu”, naveli su iz ukrajinske ambasade.

U saopštenju se navodi da kampanja „Ukrajinska ulica“ poziva celi svet da učini Ukrajinu delom svojih glavnih gradova što je, kako ocenjuju veoma moćan način da se odgovori na pokušaje Rusije i Vladimira Putina da ukinu Ukrajinu i ukrajinsku kulturu.

Iz Ambasade su naveli da je Albanija preimenovala dio ulice u kojoj se nalazi ruska ambasada u Ulicu Slobodne Ukrajine, Litvanija je preimenovala relevantnu ulicu u Ulicu ukrajinskih heroja.

„Letonija je promenila takvu ulicu u Ulicu Nezavisne Ukrajine, a Norveška je promenila naziv trga ispred ruske ambasade u Ukrajinski trg“, naveli su iz Ambasade.