Stoltenberg: Rat u Ukrajini najveća bezbednosna kriza, Rusija možda upotrebi hemijsko oružje

Jens Stoltenberg.jpg
Izvor: NATO.int

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je rat u Ukrajini najveća bezbednosna kriza generacije i upozorio na mogućnost da Rusija priprema teren za upotrebu hemijskog oružja - tako što će Sjedinjene Američke Države i njene saveznike optužiti da pripremaju takav napad, prenosi Glas Amerike.

"Zabrinuti smo jer smo svesni retorike i nastojanja Rusije u stvaranju neke vrste preduslova time što će optužiti Ukrajinu, Sjedinjene Države i NATO saveznike da pripremaju upotrebu hemijskog i biološkog oružja", rekao je Stoltenberg nakon samita održanog u Briselu.

Stoltenberg je upozorio da bi upotreba hemijskog oružja mogla imati direktne posledice na građane koji žive u državama članicama NATO.

"Mogla bi se dogoditi kontaminacija, širenje hemijskih i bioloških agenasa u tim zemljama", rekao je generalni sekretar NATO-a koji je najavio da će mu mandat na čelu Alijanse biti produžen zbog rata u Ukrajini.

On je najavio da će se Rusiji naametati troškovi, kako bi se okončao rat.

"Razgovaraćemo o savezničkoj podršci Ukrajini. Takođe ćemo se pozabaviti naporima NATO da ojača našu odbranu sada i u godinama koje dolaze", kazao je on.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je na sednici iza zatvorenih vrata da se zalaže za slanje više trupa na istočni bok NATO, preneo je visoki zvaničnik američke administracije, dodajući da Vašington radi na podršci Ukrajini protivbrodskim raketama.

NATO je, međutim, odbacio ponovljene molbe Kijeva da brani ukrajinsko nebo od ruskih vazdušnih udara, a Zelenski, koji se pridružio samitu NATO-a putem video poziva, požalio se da Zapad nije obezbedio tenkove ili moderne protivraketne sisteme.

NATO takođe neće slati trupe ili avione u Ukrajinu, ponovio je Stoltenberg pošto su dva medija u njegovoj rodnoj Norveškoj izvestila da će zbog rata ostati na čelu Alijanse i posle kraja svog sadašnjeg mandata kasnije 2022. godine.