Petković: Biće još povlačenja priznanja Kosova

Petar Petković
Izvor: Printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je da očekuje još povlačenja priznanja Kosova, prenosi RTS. 

"Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale takozvano Kosovo, taj broj se sada povećao na 18 plus četiri, i svakako će se još povećavati", rekao je Petković.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da jučerašnji razgovori Beograda i Prištine nisu propali.

"Nemojte da upadate u prištinsku zamku, oni su ti koji žele da dijalog propadne. Tako su radili i svih ovih meseci, tako su radili i juče. Činjenica da Bisljimi ne želi direktno da razgovara sa našom stranom pokazuje da oni ni oko čega ne žele sa nama da se dogovaraju", naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, kada su insistirali da mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština ili o nestalima, oni su to odbili.

"Sve vreme puna su im usta nestalih osoba, ali kad konkretno treba nešto da se dogovorimo oni se povlače", napomenuo je. Dodao je da su jučerašnji razgovori bili opterećeni time što je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savet Evrope.

"Ja sam iskoristio priliku i oštro sam reagovao protiv tog jednostranog i protivpravnog poteza Prištine jer to nije način da razgovaramo ako se krše i Briselski i Vašingtonski sporazum, jer ne možete mimo Beograda da ostvarujete bilo kakav cilj ako nema dogovora", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Napomenuo je da situacija Beograda nije nimalo laka.

"Mentori takozvanog Kosova guraju priču članstva u Savet Evrope. Ali borićemo se iako smo mala država i nikada nećemo ostaviti naš narod na cedilu na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković, dodajući da odgovor Beograda biti jasan.

Istakao je da se smanjuje manevarski prostor, ali da neće dozvoliti da Srbiju bilo ko ucenjuje.

"Država smo koja samostalno donosi odluke i bori se za interese srpskog naroda i na KiM. Ali, pored toga, mi se borimo i za mir i stabilnost na prostoru celog Balkana", kaže Petković.

Kako je napomenuo, Beograd hoće da se dogovara, da se ide u pravcu normalizacije odnosa i da se traži rešenje za registarske tablice i u energetici.

"Ako mi nismo u Briselu ko će da se bori za interese našeg naroda na KiM, ko će da kaže šta se sve našem narodu dešava na KiM. Imali smo 177 incidenata i napada na ljude i decu, na imovinu, crkve i manastire", rekao je Petković.

Odgovor Beograda na ponašanje Prištine 

Petković je rekao da su se, za razliku od perioda do 2012. godine kada je više od 100 država priznalo Kosovo, borili za srpsku narod i srpsku pokrajinu.

"Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale takozvano Kosovo. Taj broj se sada povećao na 18 plus četiri i svakako će se broj povećavati", istakao je Perković.

Napominje da je to odgovor Beograda na nesavesno, protivpravno ponašanje Prištine.

"Mi smo rekli da kada se postavi pitanje članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, naš odgovor biće žestok i upotrebićemo sva politička i diplomatska sredstva da se borimo za naše interese. Nećemo se ponašati kao neki ranije da zabijemo glavu u pesak i da izdamo jedno saopštenje", naglasio je.

Dodao je da Srbija neće poviti glavu ni pred ucenama, ni pred pritiscima.

Napomenuo je i da očekuje da u budućnosti bude još povlačenja priznanja  Kosova.

"Onako kako se Priština bude ponašala uvek će dobijati odgovor Beograda koji će biti odgovoran. Nećemo da dozvolimo poniženja. Da neko gura Kosovo u međunarodne organizacije, a da mi nemo posmatramo, taj film neće gledati", zaključio je Petković.