Petković: Deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

Petar Petković
Izvor: Twitter

Direkror kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković podsetio je na godišnjicu zločina u Goraždevcu, kada je ubijeno dvoje srpske dece i dodao da, bez obzira na godine koje su prošle, očekuje da će počinioci tog zločina biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde.

"Danas se navršava 19 godina od terorističkog napada u kome je, iz automatskog oružja, ubijeno dvoje, a teško ranjeno četvoro srpske dece u Goraždevcu", podsetio je Petković u saopštenju za medije.

Dodao je da je to devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i iščekivanja da vinovnici tog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi.

"Deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se nažalost, sprovodi i danas. Pored pokazatelja da zlo ne spava, posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava", istakao je Petković.

Kako je dodao, i pored obećanja predstavnika UNMIK da će „prevrnuti svaki kamen“ da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata.

"Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni. Bez obzira na godine koje su prošle, očekujem da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa 'Niš ekspresa' kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vreme ideologija mržnje i zla iza nas", naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM poručio je da če Srbija nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika.

"Ali isto tako nikada više neće biti toliko slaba i bespomoćna, da bi oni koji nas mrze mogli da pomisle da im je dozvoljeno da ponovo, nekažnjeno i bez posledica, mogu napasti bilo kog našeg sunarodnika u pokrajini. Zato, još jednom danas želim da naglasim da su istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rešavanje svih problema u pokrajini", zaključio je Petković.

Pre 19 godina, 13. avgusta 2003. godine, u oružanom napadu na više od pedesetoro srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).