Petković: Dijalog jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja

Petković - Davidoju
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorkom Rumunije u Republici Srbiji Silviom Davidoju o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu i perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je pohvalio iskreno prijateljstvo dve države i dva naroda, rumunskog i srpskog koje ćemo „obostrano nastaviti da negujemo i u budućnosti“.

Zahvalio je ambasadorki Rumunije na doslednoj podršci njene države teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i rešenosti da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Petković je istakao da će, i pored spremnosti Prištine na svaku vrstu opstrukcije, Beograd nastaviti da insistira na razgovoru, kao jedinom sredstvu za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti da u svakoj prilici zahteva implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Petković je istakao da je Beograd ispunio sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, dok Priština osam godina ne želi da ispuni obaveze vezane za uspostavljanje ZSO, što u velikoj meri umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa.

Direktor Kancelarije za KiM je ukazao na realnu opasnost odsustva dijaloga, koja se manifestuje sve učestalijim fizičkim napadima na Srbe, njihovu imovinu i hramove Srpske pravoslavne crkve, naglasivši da se ovde ne radi o izolovanim incidentima, već o seriji etnički motivisanih napada.