Petković i Udovičić uručili stipendije studentima: Vi ste budućnost našeg naroda na Kosovu i Metohiji

Petković i Udovičić - dodela stipendija
Izvor: Kosovo Online

Stipendije za 35 studenata sa Kosova svečano su danas u Beogradu uručili direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Stipendistima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovicije 21. juna trebalo je da uruči ministar Udovičić, ali su mu tada ulazak zabranile prištinske vlasti.

Petković je istakao da vlasti u Prištini neće moći da zaustave znanje i talenat naših ljudi na Kosovu i da će država i Kancelarija za KiM učiniti sve da stvore bolje uslove za njih.

"Vi ste budućnost našeg naroda na Kosovu i Metohiji i država je uz vas. Izvdojili smo 790 miliona dinara i krenuli u prvu fazu izgradnje nove zgrade Univerziteta koji će biti na ponos svih nas i predstavljati simbol Kosovske Mitrovice", poručio je Petković okupljenim studentima.

Petković je tom prilikom zahvalio ministru Udovičići i istakao da država Srbija podjednako brine o svom svojim studentima, gde god oni živeli.

On je dodao da je nedavno podeljeno 14 stanova za zaposlene na Prištinskom univerzitetu, kao i da je u toku izgradnja nove zgrade Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Ministar Udovičić je zahvalio studentima na postignutim rezultatima i istakao da njihovo dostignuće obavezuje da se još više ulaže u njihovo znanje.

"Drago mi je da sam danas u prisustvu direktora Kancelarije za KiM imao priliku da uručimo stipendije našim studentima. Od 35 studenata koji su dobili stipendiju, njih 11 ima prosek 10", rekao je Udovičić.

On se osvrnuo to što mu je nedavno zabranjen ulazak na Kosovo, i izrazio žaljenje što nije imao priliku da studentima stipendije uruči na Kosovu.

"Oni mogu privremeno da nas zaustave da se slobodno krećemo našom Srbijom, ali ne mogu da nas zaustave da vodimo računa o našoj deci gde god ona živela", poručio je Udovičić.

Najavio je da će se u narednom periodu povećati broj i iznos stipendija, uz konsataciju da je iz godine u godinu sve više stipendista.

Studentkinja Tamara Tanić, jednaod stipendista, istakla je da mnogo znači kad neko prepozna trud studenata.

"Zahvalila bih se i Vladi Republike Srbije i Fondu za mlade talente koji su nam pružili priliku da dobijemo nagradu i iskoristimo je na pravi način za dodatno usavršavanje", rekla je Tanić.

Ona je dodala da ohrabruje činjenica da studenti mogu da se oslone na nekog u svom radu.