Petković u Zvečanu uručio stanove mladim kadrovima

Dodela stanova mladim kadrovima
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Zdravko Vitošević, u pratnji čelnika opština se severa Kosova i predstavnika Srpske liste, uručili su danas u Zvečanu ključeve od 16 stanova za mlade kadrove Prištinskog univerziteta u zgradi čiju je izgradnju finansirala Vlada Srbije.

Petković je u razgovoru sa mladim ljudima zaposlenim na ovoj visokoškolskoj ustanovi i njihovim porodicama rekao da je veoma počastvovan time da u susret velikom srpskom prazniku ima priliku da obiđe opštinu Zvečan i za Vidovdan bude sa srpskim narodom na Kosovu.

“Danas uoči Vidovdana ovde u Zvečanu podelili smo 14 stanova naučnim radnicima Prištinskog univerziteta koji je izmešten ovde u Kosovskoj Mitrovici. Danas smo i u stanu profesorke Biljane i posebna mi je čast i zadovoljstvo da i njoj kao i ostalim profesorima, docentima, asistentima PU  uručimo ključeve stana čime jasno pokazujemo da vodimo računa kada gradimo stanove da to radimo, ne samo za socijalno ugrožene, onima koji žele da se vrate, već i našoj akademskoj zajednici i trudićemo se da i u period pred nama pomažemo naš univerzitet, naučne radnike, jer bez jake akademske zajednice , nema boljitka nijednog društva”, rekao je Petković.

On je najavio da će država Srbija nastaviti sa ulaganjima i izgradnjom stambenih zgrada.

“Trudićemo se da pomažemo i u narednom periodu posebno vodeći računa o stanogradnji. Pored ove prelepe zgrade, koja je izgrađena sredstvima Vlade Republike Srbije, odmah iza nje grade se još dve zgrade ovde u Zvečanu , a ukupno se gradi 17 novih zgrada i 202 stana na severu Kosova i Metohiju. Tokom prošle godine izgrađeno je 10 novih zgrada, sve za naše ljude, zato što nam je budućnost ovde, zato što želimo da ostanemo i opstanemo ovde, a posebno raduje broj dece koja nas je dočekala ovde na ulazu. Zato se borimo za mir, stabilnost, nauku, znanje i to je ono što sublimiramo i ovom podelom stanova našim sugrađanima ovde u Zvečanu”, poručio je Petković.

Da je ovo svakako jedan od najlepših dana za Prištinski univerzitet, jer su svoj egzistencijalni problem rešili mladi kadrovi koji su budućnost ove visokoškolsje ustanove, potvrdio je rektor PU prof. dr Zdravko Vitošević.

“Univerzitet kao institucija ne znači mnogo ako nema adekvatan prostor, a prostor se gradi zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čijim zalaganjem ćemo dobiti najmoderniju zgradu za naš Univerzitet. Ipak, bez kadrova, Univerzitet ne može da funkcioniše i eto prilike da najbolji i oni koji su opredeljeni da ostanu na KiM, a zaposleni su na našem Univerzitetu, dobiju prostor u kojem će njihove porodice steći mogućnost da na ovom prostoru svoja znanja prime, ne samo od svojih roditelja, nego i najboljih na ovom univerzitetu”, rekao je Vitošević.

On je posebnu zahvalnost uputio direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću i čelnicima Privremenog organa opštine Zvečan, koji su, kako je rekao, zajedno sa Univerzitetom realizovali ovaj projekat.

“Prištinski univerzitet će funkcionisati, on je prepoznatiljiv na ovom prostoru. Naš Univerzitet pravi brend od ovog grada, a grad je napravio brend od ovog Univerziteta. Hvala mladim ljudima koji uspevaju da u ovako teškim uslovima opstaju i ostanu na ovim prostorima”, zaključio je Vitošević.

Stan na četvrtom spratu novoizgrađene zgrade u Zvečanu, novi je dom i profesorice Biljane Jaredić koja će u njemu živeti sa svoje petoro dece.

„Na isti ovaj dan pre pet godina sam doktorirala, a danas sam rešila svoje stambeno pitanje zahvaljujući Republici Srbiji, svom matičnom Univerzitetu, Kancelariji za KiM i opštini Zvečan. Ovo je velika stvar za mene i moje petoro dece i meni i mojom kolegama koji smo danas dobili ključeva od stanova ostaje velika odgovornost da obrazujemo omladinu i predajemo i znanja, ali i ljubav, jer znamo da su te dve stvari ono što će nas održati na ovom prostoru“, rekla je Jaredić.

Petković će svoju dvodnevnu posetu Kosova nastaviti kasno popodne u Gračanici gde će najpre u 18 časova dočekati patrijarha srpskog Porfirija, a zatim u porti manastira Gračanica prisustvovati manifestaciji „Vidovdansko pesničko bdenije“.