Petković: Imamo desetine povređenih, upad po nalogu psihopate Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija Kosovske policije još jedna provokacija kosovskog premijera Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kako je Petković naveo "jutros u 9 časova po nalogu psihopate Aljbina Kurtija, policajci sa pripadnicima ROSU upali su na sever Kosova".

"Imamo desetine povređenih. Među desetinama povređenih, teško je upucan Srećko Sofronijević čovek kom se upravo bore za život. Divljaštvo Kurtija je dovelo do toga, do izazivanja haosa na severu Kosova i Metohija. Nakon toga, kada je ROSU krenuo ka školi, hrabri goloruki Srbi su uspeli da oteraju ROSU", rekao je Petković.

Ukazao je da je ovo "sedmi put da pripadnici ROSU, do zuba naoružani, upadaju na sever KIM i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom".

Pokazujući slike zaplenjenih pakovanja sokova i čokoladica, upitao je da li je to krijumčarenje robe zbog koje Rosu upada sa oklopnim vozilima na sever Kosova i Metohije, i stvara jedno gotovo ratno stanje.

Naveo je da je Rosu krenule ka tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, ali da je hrabri goloruki srpski narod uspeo da odbrani taj deo Kosovske Mitrovice i otera pripadnike Rosu, koji su se onda povukli u bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice.

"Takođe, naši ljudi okupljeni u Zvečanu, uspeli su pod rafalima koje su trpeli, da oteraju Rosu iz centra Zvečana, gde su upadali u magacine, u privatne kuće. Oni su upadali u apoteke, za njih je krijumčarenje robe to što se prodaju lekovi u apotekama", istakao je Petković.

Jedinice Rosu kod mesta Rudare napadale i bojevom municijom

Kada su se vratili u bazu Belvedere, dodao je Petković, "šest oklopnih vozila je ponovo krenulo na sever Kosova i Metohije".

"I tu ih je naš narod ponovo sprečio i to kod mesta Rudare, gde je bio veliki okršaj, tako što su jedinice Rosu napadale i bojevom municijom", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Aljbin Kurti želi da izazove krizu i osvoji sever, ocenio je on.

"Pozivam Kfor i međunarodnu zajednicu da reaguju i zaustave ludilo Aljbina Kurtija. Ako Kfor nije sposoban da reaguje i zaštiti srpski narod, ima ko će", poručio je Petković.