Petković: Izjave Maćedoncija ne doprinose deeskalaciji i miru, već unose nemir i destabilizaciju

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenio je da izjave kosovskog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija unose dodatni nemir i destabilizuju situaciju na severu.

"U trenutku kada Aljbin Kurti svakodnevno potpiruje sukobe i izaziva tenzije i provokacije na severu Kosova i Metohije ne može se drugačije nego kao otvorena pretnja shvatiti poruka takozvanog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija, da će tzv KBS uskoro delovati i na prostoru severa naše pokrajine", naveo je Petković u saopštenju za medije.

Petković je dodao da tvakve opasne poruke, "ratnički pokliči i zveckanje oružjem" srpskom narodu na severu Kosova niti idu u pravcu prekopotrebne deeskalacije, niti u pravcu mirnog i održivog rešenja,

"Već naprotiv podižu tenzije, unose nemir među srpski narod i prete da destabilizuju čitav region. Podsećamo tzv. ministra ratne prošlosti da dobro prouči sve garancije koje postoje na osnovu kojih nikada nikakve kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever pokrajine", rekao je Petković.

Kako je dodao, to su, ne samo garancije iz 2013. Godine, generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, već i garancije koje je 28. decembra prošle godine NATO dao da KBS ne mogu na sever bez njihove saglasnosti.

"Maćedonci se jasno deklarisao kao ratni huškač i ratni ministar, a to dokazuje i porukom da su KBS naslednik zločinačke UČK koja je i od strane međunarodnih predstavnika proglašena terorističkom organizacijom", dodao je Petković.

Poručio je da takva jedna formacija nema šta da traži u srpskim sredinama na Kosovu.

"Jer srpski narod nije, niti će ikada zaboraviti sva zlodela, stradanja i patnje koje je pretrpeo od strane terorista UČK kojima se i u Hagu sudi za monstruozne ratne zločine. Takva opasna izjava dolazi nakon Kurtijeve poruke da je i kosovska policija naslednik tzv. UČK, što jasno pokazuje kakvim bi zločinačkim metodama Kurti i njegovi posilni voleli da pokore sever naše južne pokrajine. Zato im se i priviđaju srpske baze blizu administrativne linije, ne bi li na taj način pokušali da opravdaju svoje militantne poteze i snove", zaključio je Petković.