Petković: Kurti nastavlja teror nad Srbima, od Kfora i Euleksa tražimo samo da budu neutralni

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazao je da se teror kosovskog premijera Aljbina Kurtija nad Srbima pojačava iz dana u dan, jer je ohrabren da napada srpski narod zbog izostanka reakcije međunarodne zajednice.

Petković je, na konferenciji za medije, podsetio da je juče, dok je srpski narod sa severa Kosova ispraćao ubijene Srbe na večni počinak, Kurti nastavio sa svojim terororm.

"Juče dok je, naročito srpski narod sa severa Kosova i Metohije, ispraćao svoje poginule sunarodnike Stefana, Igora i Bojana, Kurti je nastavio sa svojim terorom. Uhapšen je Lazar Janićijević koji je takođe krenuo na sahranu u koloni sa ostalim Srbima da se oprosti od svog školskog druga Stefana, koji je sahranjen u Vrnjačkoj Banji. On je zaustavljen na prelazu Jarinje, brutalno uhapšen, izveden iz autmobila i odveden u pravcu Prištine", rekao je Petković.

Petković je dodao da je samo dan pre toga "Kurti maltretirao trojicu Srba" u Gornjim Varagama, samo zato što su se, kako je rekao, usudili da idu u svoje šume, na svoje imanje i tamo seku drva.

"A u petak Kurtijeva policija upada u KBC Kosovska Mitrovica i maltretira pacijente, razvaljuje sve tražeći stan Milana Radoičića pa su se malo zaneli otivši do vrtića, zastrašujući učenike koji su išli ulicom u trenutku kada da se Kurtijeva policija sveti Srbima. Teror Kurtija se pojačava iz dana u dan", naglasio je Petković.

Ističe da je Kurti dodatno ohrabren da napada srpski narod jer nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice, pre svega organizacija na Kosovu.

"Ne tražimo od Kfora i Euleksa da stane na srpsku stranu, prognanog srpskog naroda, koji trpi teror. Samo tražimo da budu objektivni i neutralni", poručio je Petković.

Naglasio je da je ključno pitanje Eulekesu zbog čega je bio odbijen da učestvuje u istrazi događaja u Banjskoj.

"Nema još odgovora zbog čega je Euleks bio odbijen. Prošlo je sedam dana. Ako neko misli da će vreme da izbriše naše pitanje vara se. Insistiraćemo na njemu. Jasno je zbog čega je odbijen, da bi Kosovska policija prikrila u prvom redu da su hladnokrvno ubijeni posebno Bojan i Igor, jer policija ne želi da se sazna na koji su način ubijeni. Da se ne utvrdi da je u redovima Kosovske policije bilo plaćenih ubica koji su iz teriorističkih kampova došli sa ciljem da ubiju sve Srbe", rekao je Petković.

Da li je obdukcija ubijenih Srba obavljena 25. ili 26. septembra?

Kako je Petković rekao, dopisom od 29. septembra jasno su postavljena pitanja, među kojima je zahtev da Srbiji daju ime i kvalifikacije osobe iz Euleksa koja je prisustvovala obdukciji, budući da je Euleks prethodno u „nemuštom saopštenju“ naveo da je obdukcija završena i da je prisustvovao njihov predstavnik.

Zatraženi su odgovori na pitanje koliko je lekara obavilo obdukciju, da li je izvršen CT pregled, da li su poštovani propisi...

Petković je istakao da je Euleks u odgovoru na njegov prvi dopis, saopštio da je obdukcija obavljena 26. septembra, dok na smrtovnici stoji da je obavljena 25. septembra.

"Da li je obdukcija 26. septembra ili dan pre toga u kasnim večernjim satima, kako sam i naglasio na prethodnoj pres konferenciji – da imamo saznanja da je obdukcija obavljena gotovo pod velom tajne,  predveče, a onda tokom jutra saznajemo da, zapravo i nije obavljena", rekao je Petković.

Sve to, konstatovao je, potvruđuje da "neko ozbiljno laže -  Euleks ili Priština".

"Zato je od ključne važnosti da vidimo izveštaj Euleksa o obdukciji, sve fotografije, za sva tri tela", naveo je Petković.

Petković je konstatovao da je proteklih dana bilo mnogo laži Prištine, Kurtija i Svečlje.

"Lagali su o broju Srba u Banjskoj, govorili 30, 40, 50, sada govore da je 90. Pa su govorili da je albanski policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sada govore ono što mi znamo od prvog dana, da je stradao od eksploziva", ukazao je Petković.

Petković je napomenuo da je mnogo nelogičnosti, koje navode na zaključak da Priština lažira činjenice, te da postaje jasno i zašto je Euleks odbijen da prisustuvje istrazi 24. septembra, ali i kasnije.

Do današnjeg, podvukao je, nije dobijen odgovor Euleksa na njegovo drugo pismo koje je uputio tražeći da dostave konkretno odgovore na pitanja vezana za obdukciju.

"Pitanje obdukcije je ključno kada je reč posebno o Bojanu i Igoru, o nacicnu ubijanja. Sinoć ste mogli da čujete iskaz zaštićenog svedoka koji je rekao da je video trenutak kada je izvršena egzekucija Bojana. Imam fotografiju ubijenog Bojana, dobili smo saglasnost njegove porodice da je objavimo. Na osnovu fotografije naši patolozi su nam kazali, pošto su Euleks i Kosovska policija zabranili da prisustvujemo samoj obdukciji, da je ulazna rana u predelu levog kapka a izlazna na desnoj strani glave. To jasno govori da je ubijen dok je ležao na leđima. Egzekucija je izvršena licem u lice", istakao je Petković.

Ukazao je da je desna noga u nepravilnom položaju, što govori da je prvo ranjen, tako što je pogođen u noge, pao je, i onda kada je prišla Kosovska policija, ona je izvršila egzekuciju.

"Odgovore ne tražim od Prištine, jer je jasno da sve lažira i činjenice i podatke i zato sam ih tražio od šefa Euleksa", dodao je Petković.

Sa severa Kosova se već iselilo 11 odsto Srba

Petković je poručio da je iz svega jasno da takvim ponašanjem, maltretiranjem Srba, Kurti želi da sprovede etničko čišćenje Srba.

"Sa severa se, prema podacima iz naše četiri opštine, oko 11 odsto Srba već iselilo i otišlo u centralnu Srbiju. To su podaci koje znaju i ambasade u Prištini, kao i u Beogradu. Dakle, na delu je progon i etničko čišćenje Srba od strane Aljbina Kurtija", naglasio je Petković.

Zato je, poručuje, važno da Euleks preuzme svoju dužnost i deluje u skladu sa svojim mandatom, a ne da odgovara da nema izvršna ovlašćenja, dok im Kosovska policija brani da učestvuju u istrazi.

Dodao je da su Srbi koji su napustili prostor Kosova, to učinili iz straha za svoje porodice, jer niko više ne može da trpi Kurtijev teror.

"Kada upadaju sa dugim cevima u bolnice, maltretiraju narod, danima nakon 24. septembra su upadali u kuće u Banjskoj, tražili ljude. Kurti je rekao kako je Srbima odneo hleb, paštete... Srbi koji su to morali da prime su kasnije to i bacili, jer im ne treba ništa od Kurtija, treba im sloboda", poručio je Petković.

Naveo je da će Srbija nastaviti da se bori se sačuva slobodu, ali pre svega mir.

"Bez toga iseljavanje Srba će se nastaviti, Kurti će ostvariti cilj, a ne želimo da se to desi", rekao je Petković.

Dodao je da od međunarodne zajednice očekuje da reaguje, ne da stanu na stranu Srba, već da budu objektivni, a kada bi se tako ponašali, uveren je, situacija bi bila drugačija.

"Ali, to izostaje, i Kurti je sve brutalniji", zaključio je Petković.