Petković: Priština želela da sakrije da je Kosovska policija mučki ubila Srbe u Banjskoj

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izajavio je danas da Euleks nije učestvovao u istrazi u Banjskoj, jer je Kosovska policija htela da sakrije da su Srbi tamo mučki ubijeni.

Petković je na konferenciji za medije dodao da želi da upozna i domaću i međunarodnu javnost o onome što se dešavalo u Banjskoj i zašto je Euleks bio odbijen da učestvuje u istrazi tragičnih događaja.

Upitao je i zašto svi ćute i niko osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne govori o tome.

"Zašto se Euleks nije oglasio", upitao je Petković.

Rekao je da je Srbija došla do saznanja i svedoka da je Bojan Mijajilovic hladnokrvno mučki ubijen, nakon ranjavanja i nakon što se predao.

Petković je kazao da je to ono što su kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja hteli da sakriju i dodao da Srbija ima dokaze za to. Istakao je da je zbog toga važno da nezavisna međunarodna komisija i eksperti zajedno sa srpskim patolozima pregledaju tela i izvrše obdukciju.

Kako je naveo, kosovska policija pokušava već četiri dana da sakrije tela. 

Istakao je da postoji još jedna stvar zbog koje Svečlja i kosovska policija ne dozvoljavaju Euleksu da učestvuje u istrazi, a to je da se ne vidi, kako je rekao, to koji su Albanci učestvovali u brutalnom ubijanju Srba u Banjskoj, jer postoje izjave zaštićenih svedoka i o tome.

Jedini zahtev Srbije, dodao je, je zahtev koji postoji već godinu - da Kfor bude prisutan na severu da se povuče kosovska policija, koju Srbi na severu doživljavaju kao okupacionu. 

Kazao je i da su prištinske vlasti lagale za mnogo što šta, od priče o Milanu Radoičiću do toga da je krenula vojska koja nije bila ni u stepenu povišene borbene gorovosti. 

"Srbija traži nezavisnu istragu i da srpski patolozi pogledaju sva tela", rekao je Petković.

Dodao je da će porodica da identifikuje tela, a da je Bojan Mijailović "bukvalno unakažen" i da se vidi da je ubijen iz blizine. 

Prema njegovim rečima, nikakva policija ni organi reda nisu bili na severu, već se radilo o bandama koje su otišle da pobiju sve Srbe.

O svemu je, kako je naveo, razgovarao i sa međunarodnim zvaničnicima, među kojima je i specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a kako je istakao, šefu Misije Euleksa je poslao dopis povodom utvrđivanja okolnosti smrti tri osobe srpske nacionalnosti.