Petković: Međunarodna zajednica najozbiljnije da shvati incidente, dok ne prerastu u još veće probleme

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je ispisivanje simbola "UČK" na saobraćajnom znaku i prefarban srpski naziv tog mesta za naselje Kišnica, nova u nizu provokacija usmerena protiv srpskog stanovništva na Kosovu.

"Ispisivanje simbola UČK i prefarban srpski naziv na saobraćajnom znaku za naselje Kišnica nova je u nizu provokacija usmerena protiv srpskog stanovništva u centralnom delu Kosova i Metohije, i to nadomak mesta gde je nedavno postavljen bilbord koji veliča zločine ove terorističke organizacije", rekao je Petković u saopštenju za medije.

Kako je dodao nakon postavljanja "sramnog bilborda UČK u Kišnici", u istom naselju organizovan je napad na porodicu Trajković, da bi u Gračanici bio pokušaj paljenja srpske trobojke i spomenika Milošu Obiliću.

"Ovo je četvrta u nizu provokacija srpskog stanovništa u ovom delu KiM za svega nedelju dana, za koju do sada niko nije odgovarao", istakao je Petković.

Kako je dodao, to dokazuje da je na delu "organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koja ne bi bila moguća bez, bar prećutne, političke podrške i institucionalnog nereagovanja privremenih prištinskih institucija i međunarodnih organizacija na KiM".

Petković je ocenio da su ovakvi postupci jasna su poruka da "Srbi nisu poželjni na Kosovu i da im je bezbednost kompromitovana, posebno nakon hapšenja albanskih lidera i početka suđenja u Hagu za počinjene zločine tzv. OVK".

On je još jednom pozivao međunarodnu zajednicu, posebno, kako je naglasio, one čiji je to zadatak i odgovornost na Kosovu, da obezbedi bezbednost i sigurnost za sve Srbe na na Kosovu i da, upozorio je, ovakve incidente najizbiljnije shvati pre nego što prerastu u još ozbiljnije probleme.

"Koristim priliku da pozovem i Srbe u pokrajini da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, jer to upravo i jeste cilj ovakvih akcija. A Srbija će znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na KiM, ne budu umeli ili želeli", poručio je Petković.

Komshija preko mosta
22. Novembar 2020.
Pa to BIA sama piše te znakove samo da bi imali vi političari šta da govorite na osnovu toga.