Petković: Osmani se nije dobro provela u Briselu, jasno rečeno da KBS ne može na sever Kosova

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da je očigledno da se Vjosa Osmani "nije dobro provela" u razgovoru sa predstavnicima NATO-a u Briselu, gde joj je jasno rečeno da KBS – ne može na sever Kosova.

"Vjosa Osmani se očigledno nije dobro provela u razgovoru sa predstavnicima NATO u Briselu, pa je u napadu panike i nemoći ponovo pribegla lažima i teorijama zavere, optužujući Beograd za sve i svašta, zbog čega je još jednom ispala i neozbiljna i smešna", naveo je Petković u saopštenju.

Istakao je i da se Osmani, rukovođena uverenjem da treba lagati što bezočnije da bi laž prošla kao istina – prevarila, jer je sebi dozvolila da pomisli da u Briselu razgovara sa neinformisanim i lakovernim ljudima, koji, međutim, jasno sagledavaju situaciju na Кosovu i bez dileme u Prištini prepoznaju krivca za destabilizaciju na terenu.

Poručio je i da nastojanje Prištine da alibi za pokušaj etničkog čišćenja Srba sa Кosova pronađe u "izmaštanom malignom uticaju Beograda" više nigde ne može da prođe.

"Osmani je to saznala na neposredan način - tako što joj je generalni sekretar NATO održao lekciju na konferenciji za novinare, gde je predstavljena kao 'gospođa Osmani sa Кosova' i gde joj je jasno rečeno da takozvani КBS ne može na sever pokrajine", naglasio je Petković.

Podsetio je da je NATO u martu 2004- bio svedok surovosti i beskrupuloznosti velikoalbanskog šovinizma na Кosovu, te dodao da je  uveren sam da niko, čak ni u Briselu, ne gleda sa simpatijama na pokušaje Кurtija i njegovih ideoloških istomišljenika da izazovu reprizu martovskog pogroma i novi rat na Zapadnom Balkanu.

Petković je naveo i da Srbija, na osnovu Rezolucije 12 44 Saveta bezbednosti N i Vojno-tehničkog sporazuma iz Кumanova, dosledno sarađuje sa NATO snagama na Кosovu.

"Ta saradnja se odvija na institucionalizovan način i u dobroj veri, jer obostrani je interes da u južnoj srpskoj pokrajini bude mir, a da srpski narod bude zaštićen od zuluma i samovolje Aljbina Кurtuja", rekao je Petković.

Dodao je i da će Beograd nastaviti da bude iskren i pouzdan partner međunarodne zajednice u nastojanjima da na Zapadnom Balkanu bude osiguran trajan mir i stabilnost, kako bi narodi ovog regiona u saradnji i u zajedničkom interesu okrenuli novu stranicu istorije.

"Na toj stranici neće biti mesta ni za Кurtija, ni za Osmani, ni za druge piromane", zaključio je Petković.