Petković pisao Euleksu: Tražimo detaljne informacije o obdukciji Srba ubijenih u Banjskoj

Euleks
Izvor: Ekonomia Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je dopis Euleksu u kojem je zatražio detaljne informacije u vezi sa obdukcijom trojice Srba ubijenih u Banjskoj, kako bi se uvtrdile sve okolnosti njihove smrti.

Petković je zatražio detaljnije informacije, s obzirom da je Euleks saopštio da je predstavnik te Misije u svojstvu posmatrača, u prostorijama Instituta za sudsku medicinu u Prištini, prisustvovao obdukciji tela poginulih u Banjskoj 24. septembra.

U dopisu Petkovića, koji je podeljen novinarima na današnjoj konferenciji za medije, traži se da Euleks dostavi ime i kvalifikacije, odnosno profesionalno iskustvo predstavnika te Misije koji su prisustvovali obdukcijama u svojstvu posmatrača, kao i datum i vreme kada su pregledi, odnosno obdukcije započete i kada su završene, za svakog umrlog pojedinačno.

Takođe, od Euleksa se zahtevaju informacije i koliko je ukupno sudskih lekara, specijalista sudske medicine bilo uključeno u ispitivanja, kao i da li je bilo i drugih sudskih lekara, specijalista sudske medicine osim onih koji su na platnom spisku Instituta za sudsku medicinu u Prištini, uključenih u obdukciju bilo kojeg poginulog, i ako jeste, da se navedu njihova imena, kao i po kom osnovu su bili uključeni u taj postupak.

Petković je od Euleksa zatražio i odgovore na pitanja da li su obavljeni rendgenski i CT pregledi skenerom na svakom telu pre ispitivanja i obdukcije, kao i nakon toga.

Pitanja za Euleks su i da li su, na osnovu zapažanja i procene njihovog predstavnika, sudski lekari, specijalisti sudske medicine poštovali preporuke Protokola iz Minesote o istrazi potencijalno nezakonite smrti (2016), odnosno Revidirani priručnik UN o efikasnom sprečavanju i istrazi vanpravnih, proizvoljnih i pogubljenja po kratkom postupku, kao i da li su poštovali relevantne odredbe Preporuka Saveta Evrope o usklađivanju medicinsko-pravnih pravila obdukcije.

Pored svih ovih informacija, Petković je zatražio i da Euleks dostavi svoje zaključke i izveštaje sa svake od obdukcija, kao i kopije fotografija svih tela, a posebno rana na telima, koje su napravljene tokom svake od obdukcija Srba stradalih u selu Banjska.