Petković: Presuda Todosijeviću nečuven potez Prištine

Petar Petković
Izvor: Prt. Scr.

Najnovija presuda Ivanu Todosijeviću, zbog izgovorene reči, direktni je pokazatelj autokratskog, nedemokratskog i antisrpskog lica aktuelne vlasti u Prištini, naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je istakao da je Todosijević osuđen jer je srpski domaćin, srpskog roda, imena i prezimena, koji uprkos torturi kroz koju on i njegova porodica prolaze, ne želi da napusti svoje ognjište. 

"I ova presuda Apelacionog suda, u ponovljenom suđenju, doneta je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski. Činjenica da o presudi nisu još zvanično obavešteni ni Todosijević, ni njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini, pokazuje da je čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde s ciljem njihove stigmatizacije u javnosti", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM. 

Petković kaže da će "advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti borbu za pravdu Ivanu Todosijeviću i iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i zaštitu zakonitosti". 

"Takođe, Kancelarija za Kosovo i Metohiju zvanično je o ovom nečuvenom potezu Prištine obavestila Brisel i Miroslava Lajčaka, zahtevajući puno poštovanje tačke 10 Briselskog sporazuma koja se odnosi na način suđenja u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina, kao i da se u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišljenja, koje su vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju.