Petković: Režim stikera i dalje na snazi, predstavnici Srbije konstruktivni i odgovorni

Petković i Bisljimi.jpg
Izvor: lajmi.net

Direktor Kancelarije za KiM i predstavnik Srbije u tehničkom dijalogu Petar Petković kaže da je ova runda pregovora u Briselu bila duga i teška, ali da su predstavnici Srbije bili konstruktivni i odgovorni. Dodao je da se režim stikera nastavlja do pronalaska trajnog rešenja za registarske tablice na visokom nivou.

Petković je potvrdio da se sastao i direktno sa potpredsednikom kosovske Vlade Besnikom Bisljimijem i dodao da je na bilo reči o mnogim važnim temama, pre svega, o Zajednici srpskih opština i registarskim tablicama, ali o sastanku u Briselu na visokom nivou. 

Srpska strana je postupala, kako je poručio, veoma odgovorno. 

"Tako se ponašamo jer nam je stalo do mira i stabilnosti i do normalizacije odnosa sa Prištinom. Iza mene se nalazi 14 eksperata, što znači da smo došli vrlo pripremljeni u Brisel da razgovaramo o mnogim važnim temama, pre svega o Zajednici srpskih opština. Razgovarali smo o registarskim tablicama, o pitanju nestalih i o mnogim drugim važnim temama, kao su lekovi i zabrana ulaska naših zvaničnika na Kosovu i Metohiji", kazao je Petković. 

On je dodao da su predstavnici Srbije u Briselu pokrenuli set pitanja i na bilateralnom sastanku sa Miroslavom Lajčakom i nakon toga na sastanku sa Besnikom Bisljimijem. 

Dodao je da je veoma važno jer su uspeli da se vide direktno sa prištinskom stranom.

"Znate da gospodin Bisljimi više od šest meseci odbija da direktno razgovara sa mnom, odnosno beogradskom stranom. Mi smo insistirali da direktno razgovaramo, jer je to i glavni razlog zašto smo ovde. Da rešavamo probleme, da vidi mo šta je to što možemo da učinimo kako bi život ljudi na Kosovu i Metohiji bio lakši i jednostavniji, posebno imajući u vidu teško stanje i situaciju u Evropi. Naša je pojačana odgovornost da se borimo za mir i stabilnost", poručio je Petković. 

Navodi da je na početku sastanka velika pažnja posvećena ZSO i podsetio da je prošlo devet godina  od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da srpski narod čeka formiranje ZSO, jer bez toga "nema kolektivnog prava za Srbe na KiM".

"A kad toga nema vidimo šta imamo. Imamo zabrane izlaska na izbore, ograničavanje slobode kretanja, najrazličitije napade i incidenata na srpski narod. To je sada već oko 170 napada na naše ljude, na crkve, manastire, naša groblja, što govori da je za 50 odsto uvećan broj napada na Srbe od dolaska Aljbina Kurtija na vlast", poručio je on.

Naveo je da je ogromna pažnja posvećena pitanju registarskih tablica i naglasio da nije tačna Bisljimijeva izjava da nema nikakvog sporazuma.

"I dalje je na snazi sporazum koji je potpisan 30. septembra 2021. godine. Želim da svim građanima Srbije, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, pred Vaskrs, prenesem da svi treba da budu mirni i da ne brinu. Dakle, Sporazum i režim stikera su i dalje na snazi što je potvrdila i Evropska unija i gospodin Lajčak", poručio je Petković. 

On je rekao da smo prethodnih dana čuli veoma neodgovorne izjave prištinskih političara i netačna tumačenja u medijima.

"Danas, 21. aprila navršilo se šest meseci od rada Radne grupe i mi smo se složili da treba da nastavimo da razgovaramo o rešenjima koji će biti ponuđeni visokom nivou. Za šest meseci, Priština nije iznela ni jedan jedini predlog. Stvari se ne mogu lomiti preko kolena. Vodimo računa o miru i stabilnosti i radimo sve da zaštitimo interese našeg naroda i da, pre svega, jednim razumnim putem idemo ka normalizaciji odnosa", dodao je Petković.

Dodao je da je bilo reči o nastavku razgovora na visokom nivou i dodao da su predstavnici Srbije spremni da dođu u Brisel odmah posle praznika ako je potrebno.

"To jedini način za normalizaciju odnosa. Ne trebaju nam nikakvi jednostrani potezi i upadi, već da razgovaramo u miru i stabilnosti, jer ćemo jedino tako obezbediti mir na KiM", poručio je Petković.
Dodao je da je ono što je on rekao ono što se zaista desilo na sastanku, ono što je istina i realnost.

"Jasno vam je šta onda on radi po izlasku iz ove zgrade. Da je Bisljimi hteo da se sretne sa mnom za ovih šest meseci to bi se i desilo, jer sam ja uvek bio za direktan susret. To što oni ne žele da razgovaraju sa nama, jer onda, kako smatraju, uvlače dijalog u teme koja su njihova unutrašnja pitanja, to je nešto sasvim drugo", poručio je Petković. 

On je ponovio da u sporazumu od 30. septembra ne piše da režim stikera prestaje da važi 21. aprila.

"Hajde da se držimo Sporazuma, da čuvamo mir i stabilnost i poštujemo ono što je dogovoreno. Spremni smo da razgovaramo o trajnom rešenju i kao Radna grupa iznesemo predlog onoga trenutka kada nas Lajčak pozove", kazao je direktor Kancelarije za KiM.