Petković: Rode napadom na SL pokušava da prikrije odsustvo demokratije i fer izbornih uslova na KiM

Beolgrad_240401_Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagovao je na izjavu amasadora Nemačke na Kosovu Jorna Rodea da je žalosno što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje na glasanju za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu i istakao da nemački ambasador napadom na SL pokušava da prikrije svako odsustvo demokratije i fer izbornih uslova na Kosovu i Metohiji.

Petković je na društvenoj mreži "X" istakao da se moraju uzeti u obzir nemogući uslovi za referendum koji su stavljeni pred Srbe.

"Gospodine Rode, da li ste videli nemoguće uslove za referendum koji su stavljeni pred Srbe ili Vas to ne interesuje? Jedino je za žaljenje to što Vašim napadom na SL pokušavate da prikrijete svako odustvo demokratije i fer izbornih uslova na KiM", poručio je Petković.

Podseća da je Rode podržao i albanske gradonačelnike koji su na tu funkciju došli sa svega 3,5 odsto glasova, primećujući da nikada nije reagovao na pritiske kojima je izložen srpski narod na severu.

"Nikada niste govorili o Kurtijevom pritisku na Srbe, podržali ste lažne gradonačelnike na severu i očigledno je da takvim Vašim stavom ih i sada podržavate. Gde ste to videli da se vodi opština sa 3,5 odsto glasova, sigurno u Nemačkoj niste videli", zaključio je Petković.

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode rekao je ranije danas da žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, kao i da je zabrinut zbog te odluke.

"Žalosno je što Srpska lista neće učestvovati na glasanju 21. aprila. Moram da kažem da sam zabrinut što je Srpska lista ponovo odlučila da neće učestvovati u glasanju. Ovde je jasan slučaj da se ponovo vrši pritisak na građane na severu da ne učestvuju u demokratskim procesima", naveo je Rode u pisanom odgovoru za Kosovo onlajn.