Petković sa Dmohovskim o ugroženim pravima srpskog naroda na Kosovu

Petković - Dmohovski
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu.

Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije, Petković se posebno osvrnuo na poslednja događanja, kada je Srbima na Кosovu bilo onemogućeno da glasaju na referendumu o promeni Ustava Srbije, što je, kako je rekao, pored svakodnevnih napada i provokacija, koji traju već mesecima, dodatni pritisak i svojevrstan vid političkog nasilja.

"Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiji je istakao da su etnički motivisani incidenti usmereni protiv Srba, njihove imovine i imovine SPC na prostoru КiM, gotovo svakodnevni i da je od početka prošle godine do danas zabeleženo 136 incidenata. Кao eklatantan primer Petković je naveo nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja koja se vratila u Đakovicu, napomenuvši da je od izuzetnog značaja angažovanje OEBS-a u slučajevima kršenja ljudskih prava povratnika", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Petković upoznao sagovornika sa najavama prištinskih političara da će Srbima biti zabranjeno da u budućnosti glasaju na Кosovu, što se odnosi i na izbore 3. aprila, a što će imati dalekosežne i nesagledive posledice po normalizaciju odnosa i poništiti do sada postignute pomake kroz dijalog Beograda i Prištine.

Direktor Кancelarije za КiM je preneo da srpski narod želi da glasa na predstojećim izborima i da mu to mora biti omogućeno na isti način kako je to i do sada činjeno, a da destruktivno ponašanje Prištine ne sme biti prepreka da Srbi iskoriste svoja građanska i demokratska prava.

Petković je podsetio da je srpskom narodu, uz podršku OEBS-a, do sada bilo omogućeno da glasa na izborima koje raspisuje Republika Srbija i da očekuje da  Misija OEBS-a u skladu sa poverenim mandatom organizuje glasanje na prostoru Кosova i 3. aprila u skladu sa dosadašnjim praksama.

"Beograd će i dalje biti dosledno i iskreno opredeljen za nastavak dijaloga i pronalaženje načina za normalizaciju odnosa  u pokrajini, što se ne može reći i za Prištinu", rekao je Petković, ukazavši na činjenicu da prištinska strana odbija da implementira do sada postignute dogovora, što se pre svega odnosi na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na šta se čeka skoro devet godina.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković je izrazio očekivanja da će se ugrožavanje ljudskih i građanskih prava Srba na Кosovu, svakodnevno nasilje i represija nad srpskim narodom na КiM, pored ostalih problema sa kojima se suočavaju, naći u fokusu Poljske, tokom njenog jednogodišnjeg predsedavanja OEBS-om.