Petković sa Gorijem: Jednostrani potezi Kurtija nastavak terora nad Srbima na KiM

Petković i Gori
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o položaju Srpskog naroda na Kosovu i razlozima nastanka poslednje krize na severu.

"Petković je italijanskog ambasadora informisao o ugroženoj bezbednosti srpskog naroda u pokrajini i poslednjim jednostranim potezima Aljbina Kurtija koji je nasilno i protivpravno doveo nelegitimne gradonačelnike i specijalne jedinice u srpske objekte na severu KiM, što je dovelo do novih tenzija i krize na terenu koja ne odgovara nikome sem vlastima u Prištini koja na taj način želi da izbegne obavezu formiranja ZSO na koju Srbi čekaju 3.700 dana", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se dodaje u saopštenju, Petković je istakao je da su svakodnevne pretnje Kurtija i targetiranje ljudi "ništa drugo nego nastavak terora i pritisaka na Srbe".

"On je u tom smislu podsetio na neosnovano hapšenje Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića iako postoje neoborivi dokazi o njihovoj nevinosti, kao i na mučko ranjavanje Dragiše Galjka od strane Rosu specijalca, što je, kako je rekao, nastavak ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Petković je takođe, izrazio žaljenje i zbog povređenih vojnika Kfora kojima je poželeo brz oporavak. On je ukazao da će srpski narod istrajati u svojim legitimnim zahtevima da lažni gradonačelnici moraju da napuste objekte na severu KiM, kao i Kurtijevi specijalci, a da se Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste iz pritvora.", ističe se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da ohrabruje što su po prvi put zemlje Kvinte osudile ponašanje Kurtija po pitanju nasilja na severu Kosova i naglasio da se Kurti mora zaustaviti u nameri da izazove požar u pokrajini i celom regionu.

"Beograd će, i pored ozbiljnih opstrukcija i nasilnih akcija Prištine, nastaviti da radi na zalaganju za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, ali neće dozvoliti ugrožavanje života našeg naroda. Ostajemo opredeljeni dijalogu i razgovoru kao mehanizmu za rešavanje problema i stvaranje bezbednog okruženja za ostanak i opstanak srpskog naroda u pokrajini i učinićemo sve da sačuvamo svoj narod u pokrajini", zaključio je Petković.