Petković sa Кaskoneom: Priština devet godina nije formirala ZSO

Kaskone i Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa direktorom direkcije za Balkan Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije Andreom Кaskoneom i tom prilikom je poručio da Priština devet godina nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je, tokom razgovora, dodao da Priština uporno beži i od sprovođenja dogovora o energetici, pravosuđu, slobodi kretanja, a nema ni pomaka po pitanju nestalih.   

"Međutim, pored toga što prištinske vlasti ne žele da sprovode odluke i sporazume iz Brisela, oni ne žele da sprovode ni sopstvene odluke, pa tako već šest godina odbijaju da izvrše odluku takozvanog Ustavnog suda u Prištini i manastiru Visoki Dečani vrate 24 hektara zemljišta, što je eklatantan dokaz da na КiM ne postoji vladavina prava", istakao je Petković.   

Direktor Petković je Kaskonea detaljno informisao i o položaju srpskog naroda na Kosovu, kao i o seriji svakodnevnih napada na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve, kojih je, kako je rekao, od početka prošle godine bilo ukupno 179, što, kako je naveo, ozbiljno podriva napore za rešavanje konflikta.

"Svakodnevne političke poruke predstavnika privremenih institucija samouprave nagoveštavaju da Priština ne namerava da iskreno učestvuje u stvaranju uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu", naveo je Petković, saopštila je Kancelarija. 

Petković je poručio da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, jer je nesuglasice na Zapadnom Balkanu, kako navodi, moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu.