Petković sa predstavnicima Kvinte: Priština nagrađena za eskalatorne poteze, a 11 godina odbija da formira ZSO

Petković sa predstavnicima Kvinte
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, koje je detaljno informisao o sastanku na nivou glavnih pregovarača, koji je juče održan u Briselu. On je istakao da se danas navršilo 11 godina kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština. 

"Umesto da međunarodna zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svi svedočimo jednom potpuno nepravednom i devijantnom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svesno izbegava svoje obaveze i što svakoga dana povlači eskalatorne poteze u srpskim sredinama. Progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa KiM su zapravo jedini 'uslovi' koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom libaralizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini Nato, kao i sada usvajanjem izveštaja za protivpravno članstvo u Savetu Evrope", rekao je Petković, a navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima posle sastanka.

Petković je upoznao sagovornike sa konstruktivnim predlogom Beograda za rešenje krize koja je nastala nakon jednostrane i nasilne odluke Prištine o ukidanju dinara i dinarskog platnog prometa na Kosovu, dok s druge strane Priština nije imala ni jedan svoj predlog za rešenje problema, odbijajući istovremeno sve predloge Beograda.

"Jasno je da Priština ne želi da napravi ni najmanji korak ka izlasku iz teške situacije u kojoj se srpski narod nalazi i da iza svega toga stoji neskrivena namera Kurtijevog režima da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije, upozorio je direktor Kancelarije za KiM. Nastojanje Aljbina Kurtija da srpski narod ostavi bez plata, penzija, socijalne pomoći, a da srpskim institucijama ugrozi rad, pre svega bolnicama, vrtićima, školama... vodi ka humanitarnoj katastrofi", naglasio je Petković.

On je ukazao i da svi problemi sa kojima se Srbi danas suočavaju proizilaze iz činjenice da Priština punih 11 godina odbija da formira ZSO, obavezu iz Briselskog sporazuma čiji je garantor Evropska unija i da umesto toga sprovodi jednostrane i eskalatorne poteze na terenu.

Petković je zaključio da će i na sledeću rundu razgovora u Briselu, koja bi trebalo da se održi sledeće sedmice, delegacija Beograda otići spremna, opredeljena za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i u regionu.