Petković: Srbi ne žele Kurtijevu propagandu, već plate i penzije koje su mukotrpno zaradili

Beograd_240129_Petar Petković 01
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da Srbi sa Kosova ne žele propagandu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, već svoje plate i penzije koje su mukotrpno zaradili, a koje im vlast u Prištini otima pokušavajući da ukine srpski dinar.

"Dok Kurti Srbima ukida platni promet i socijalna davanja, dok im zatvara ambulante i opštine, dok ih njegova vlast prebija i upucava, Kurtijeva tragikomična video-obraćanja neće nikoga naterati da mu poveruju, niti da mu se povinuju. Taj film Kurti neće gledati", poručio je Petković povodom obraćanja Kurtija na srpskom jeziku.

On je dodao da britanska kompanija Henderson godinama prevozi novac na Kosovo.

"svojoj uobičajenoj bezočnoj tiradi laži i dezinformacija Aljbin Kurti je danas otišao najdalje optužujući specijalizovanu britansku kompaniju “Henderson”, da švercuje srpsku valutu. Da budem sasvim precizan, “Henderson” godinama, prema striktnim procedurama, prevozi dinare na Kosovu i Metohiji, a u pokrajini je angažovan kao podrška misiji Ujedinjenih nacija još 2000. godine", naglasio je Petković.

Kako je dodao, nikakve džakove sa parama Beograd ne prevozi na Kosovo, već vrši legalan transport novca preko Narodne banke Srbije, svojim građanima za socijalna davanja, za plate i penzije, za lečenje i školovanje.  

"Pomenuti novac Srbi primaju preko svojih računa koje imaju u banci Poštanska štedionica, tako da je apsolutna laž kada Kurti kaže da Srbi nemaju tekuće račune.  Ono što Kurti pokušava da sakrije je činjenica da se sada Srbi prisiljavaju da otvaraju račune u prištinskim bankama, jer je to način da se ukine platni promet u dinarima, na šta Priština nema pravo", dodao je Petković. 

Prema njegovim rečima, krajnji cilj svega što Kurti sada čini je da ekonomskim iscrpljivanjem i neizvesnošću natera Srbe sa Kosova na odlazak, kako bi do kraja sproveo politiku etničkog čišćenja, što, kako navodi, Beograd nikada neće dozvoliti, kao što nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu, niti dopusti da srpski narod ostane bez svojih primanja. 

"Isto tako ni Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da im Kurti nametne svoj jaram, jer su izdržali velika iskušenja, pa će izdržati i ovaj zulum", zaključio je Petković.