Petković: Srbija čini sve da ojača zdravstveni sistem na Kosovu, zdravlje ljudi je najvažnije

Petar Petković u Donjoj Gušterici
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković završio je svoju dvodnevnu posetu Kosovu obilaskom Doma zdravlja u Donjoj Gušterici kojem je nedavno, sredstvima Kancelarije za KiM, obezbeđeno novo sanitetsko vozilo opremljeno svim potrebnim aparatima.

Petković je istakao da su zdravstveni radnici na Kosovu pravi heroji koji su u prethodnoj godini podneli veliki teret u borbi protiv koronavirusa.

"Upravo zbog toga, država Srbija čini sve da i ovde, ali i na svim drugim mestima pomogne zdravtsveni sistem. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će 2021. godina biti godina u kojoj ćemo dodatno da ojačamo zdravstveni sistem Republike Srbije, jer smo videli da je najvažnije zdravlje ljudi", rekao je Petković.

On je istakao da će osim nedavno poklonjenog sanitetskog vozila, vlada Srbije i Kancelarija za KiM i u budućnosti pomagati zdravstvo na Kosovu.

"Ovo je prilika da još jednom kažemo da je država Srbija odvojila šest miliona evra za izgradnju nove bolnice u Gračanici, što je tri puta veća suma od prvobitno planirane. To dovoljno govori koliko država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić vode račina o srpskom narodu na KiM i kao što činimo sve da ojačamo zdravstveni sistem u centralnoj Srbiji, tako isto ulažemo napore da to učinimo i na Kosovu i Metohiji ne praveći nikakve razlike", rekao je on.

Petković je naveo da su vlada Srbije i Kancelarija na čijem je čelu uz svoj narod, lekare i medicinsko osoblje na Kosovu i ponovio da će pomoć biti nastavljena i u narednom periodu.

"Bez te pomoći znamo da narod ovde ne može da živi. Zbog toga država Srbija itekako vodi računa, jer nam je stalo do svakog čoveka i zato sam i ja došao da proslavim Božić sa svima ovde i da još jednom ukažem poštovanje lekarima koji su pokazali veliko požrtvovanje u borbi protiv koronavirusa", rekao je Petković.

Borba sa koronavirusom u srpskim sredinama je, prema njegovim rečima,pod kontrolom, što dovoljno govori o obučenosti zdravstvenih radnika, ali i kapacitetima koje ima sistem da se izbori sa ovako teškim situacijama.

Direktor Kliničko-bolničkog centra "Priština" u Gračanici Bratislav Lazić rekao je da je poseta Petra Petkovića i njegov boravak na Božić sa Srbima na Kosovu još jedan dokaz da je država Srbija uz svoj narod.

On je naglasio da zdravstveni sistem u srpskim sredinama funkcioniše veoma stabilno.

"To nije došlo slučajno, već je to direktna posledica velike brige, pažnje i organizacije koje država Srbija sa svim svojim značajnim strukturama ostvaruje i pruža prema nama. Mi svo vreme funkcionišemo vrlo dobro snabdeveni lekovima i svim onim što je bilo potrebno, a naročito u periodu kada je prisutna epidemija korone, i zato smo uspeli da postignemo pristojne rezultate u suzbijanju epidemije i lečenja našeg stanovništva", rekao je Lazić.

Prema njegovim rečima, lekari i medicinsko osoblje u srpskim zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu su pokazali srčanost i veliku volju u pružanju zdravstvenih usluga pacijentima zaraženim koronavirusom, ne brinući za svoje živote.

"Naši medicinski radnici su veoma zadovoljni onim što Srbija pruža prema nama u kontinuitetu i znamo da će tako biti i u budućnosti, a posebno su zadovoljni najavljenom izgradnjom novih bolničkih kapaciteta u ovoj sredini, što je direktna posledica zalaganja nadležnih organa države Srbije, ali i samog predsednika Aleksandra Vučića", zaključio je Lazić.

Zahvalnost na pomoći i sanitetskom vozilu izrazio je i direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici Zvonimir Stašević, koji je istakao da im je ovo vozilo mnogo pomoglo u zbrinjavanju i transportu pacijenata obolelih od koronavirusa.

SRBIN
07. Januar 2021.
Sve pohvale na pomoci, sto je i obaveza Srbije. A zasto uvek mora Vucic? Pa nisu pare njegove! Zahvaljujemo narodu Srbije koji kroz poreze obezbedio sredstva ta vozilo i nadami se bolnicu.B
Narod a ne Vucic i Petkovic. A sta je sa preminulom doktorkom u Gracanici? O tome nista. Ko ce nju da vrati dok se u ZC na Kosovu pljacka nevidjeno. Zadto pedijatar sa Kovid pacihentima gde su drugi duplo.placeni.szrucnjaci? Sa porodicana u Srbiji. Sram.vas bilo duple plate a bezite id rada sa kovid pacijentima. Molim za objavu komentara. Hvala KO.
Bratija
09. Januar 2021.
Potpuno ste u pravu to je novac svih a ne predsednikov