Petković: Srbija je sada jaka, neće se više ponoviti Oluja i pogrom

Petar Petković
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je Srbija danas jaka na međunarodnom planu, i da samim tim neće dozvoliti napade i maltretiranje Srba i dodao da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se srpskom narodu neće ponoviti ni Oluja ni pogrom, ulila spokoj među Srbe na Kosovu, prenosi Tanjug.

"Mi nikome ne pretimo, ne svetimo se, samo tražimo da naš narod ima pravo na život", rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom najnovijih poteza Prištine.

Odgovarajući na novinarska pitanja na konfenciji, koja je održana povodom poziva poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću da izdržava kaznu zatvora zbog izjave o Račku, Petković je rekao da stanje treba da se vrati na period od pre 20. septembra i da se razgovara u Briselu kako bi se sporna pitanja rešavala.

"A to podrazumeva da se povuku sve mere koje je Priština donela protivpravno bez dogovora sa Beogradom. Ne znam da li se dogovaralo nešto sa Evropskom unijom, ali ovakvo iživljavanje nećemo dopustiti, jer ako se ovde ne stane pitanje je šta je sledeće i gde će sledeće Rosu da uđu", upozorio je Petković.

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština koja je dogovorena u okviru prvog Briselskog sporazuma 2013. godine, Petković podseća da je posle toga bilo još nekoliko sporazuma uključujući i opšte principe iz 2015. godine gde je tačno dogovorena struktura, nadležnosti, ciljevi i funkcionisanje ZSO.

Na osnovu toga bi trebalo da se reši i pitanje oko tablica, slobode kretanja i mnoga druga pitanja, naveo je Petković.

"Umesto da Priština krene u sprovođenje Zajednice srpskih opština i da izmeni pravni okvir za formiranje ZSO oni taj sporazum o opštim principima iz 2015. šalju na ocenu ustavnosti Ustavnom sudu i njihov tzv. Ustavni sud donosi odluku da 22 nadležnosti od 23 nisu u skladu sa njihovim Ustavom", podseća Petković.

Kako je dodao, Priština je ocenila da sem imena nema ništa od ZSO.

“Pa zašto smo onda išli u Brisel i dogovarali se? A svoj potpis je stavila i Evropska unija. Da smo to znali mogli smo da okupimo desetoro ljudi da osnuju organizaciju ZSO, ali mi to nećemo. Želimo zajednicu za ostvarivanje kolektivnih prava”, rekao je Petković.

Odbacio je tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je ZSO monoetnički koncept, navodeći da je takav koncept prisutan u Prištini ili Peći odakle su proterani Srbi.
 

Ja
24. Septembar 2021.
Oluja Iipogrom se nesme vise dozvoliti !!!