Petković: Svaki patriota može da bude ponosan na nastup Vučića na CNN-u, Tadić sapliće sopstvenu državu

Petar Petkovic
Izvor: Kosovo Online

"Svaki iskreni patriota i Srbin kome je Srbija u srcu, mogao je da bude ponosan na koji je način predsednik Aleksandar Vučić na CNN-u argumentovano, utemeljeno, nepokolebljivo branio interese naše države i našeg naroda na Kosovu i Metohiji", izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je u saopštenju za medije tako reagovao na gostovanje predsednika Socijaldemkratske stranke Srbije Borisa Tadića na TV Nova, koji je izjavio da Vučić na CNN-u nije rekao da neće priznati Kosovo.

"Samo je dežurnim hejterima i zavidnim dokonim prevaziđenim političarima opozicije to povod za napade bez argumenata, ali sa ostrašćenom mržnjom. Svaki pristojan i iole pametan čovek ne može, a da ne bude zgađen neiskrenim patriotskim tiradama Borisa Tadića, jer njegovi pokušaji da na svaki način saplete sopstvenu državu u borbi za zaštitu nacionalnih interesa nisu dostojni, ne samo nekadašnjeg šefa države, već su nemoralni u svakom smislu", poručio je Petković u saopštenju za medije.

Po Petkovićevim rečima Tadić je, "u vreme dok je predano i suprotno volji građana radio na sprovođenju evroatlantske agende, odnosno uvlačenju Srbije u NATO, jednako na rečima bio veliki patriota, a zapravo je sistematski radio na političkom uništenju sopstvene zemlje".  

"Da stvar bude gora, on to nije radio sam, već je time što je na pozicije moći i odlučivanja doveo razne Jeremiće i Ponoše, napravio čitav sistem za urušavanje Srbije, i taj sistem radi do danas - iako oni ne mogu da se slože ni oko čega, osim oko toga da je neophodno nauditi predsedniku Aleksandru Vučiću i Srbiji da bi njima bilo bolje", rekao je Petković.

Petković je podsetio da je, kako je istakao,  "ta družina velikih patriota” pregovore o Kosovu izmestila iz Ujedinjenih nacija na teren Evropske unije.

"I dala pred Međunarodnim sudom pravde jedini međunarodno-pravni argument separatistima u Prištini, zaključila niz štetnih sporazuma sa Prištinom, srpsku vojsku razoružala i svela na nivo civilne zaštite a onda i skrštenih ruku sedela dok su albanski ekstremisti u martovskom pogromu ubijali i proterivali Srbe i palili naše manastire. To je tekovina vladavine velikog državnika i patriote Borisa Tadića, i baš kao što je bio nedalekovid, neiskren i neodgovoran na poziciji predsednika, takav je i danas kao politički analitičar", naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ocenio da Tadić i dalje nema sposobnost da sagledava složene političke procese.

"A nema ni moralne predispozicije da se uzdrži od saplitanja sopstvene države u trenucima kada neko drugi pokušava da popravi ono što je upravo on pokvario, i da od razvaljene i devastirane Srbije koju nam je ostavio napravi politički i ekonomski stabilnu i samostalnu zemlju. Naši osnovci pokazuju više pronicljivosti kada analiziraju pesme u čitankama nego što je Tadić sposoban da pokaže kada govori o aktualnim političkim događajima i fenomenima, i sve bi to bilo u redu da je sposoban da se uzdrži i da makar ne kvari posao onima koji Srbiju danas vode mnogo odgovornije i kompetentnije nego što je on ikada hteo i umeo", rekao je Petković.

Petković je ocenio i da se ljubav i odgovornost prema državi se ne dokazuje rečima, već delom.

"I na tom ispitu je Tadić pao i kao predsednik i kao politički analitičar, dozvolivši sebi da postane nešto poput Rade Trajković u muškom obličju. Nisam siguran da je Tadić, kada je opraštajući se od predsedničke funkcije poručio da ćemo ga gledati u nekom drugom filmu, i sam verovao da će postati sporedni negativni junak u filmu o obnovljenoj i uspešnoj Srbiji, ali to je politička penzija koju je izabrao svojom voljom", zaključio je Petković.