Petković: Vučić neće dozvoliti da se zatre klica srpskog postojanja na KiM

Petar Petković
Izvor: Print Screen

Nakon teškog dana u Briselu i najtežeg dana koliko traju pregovori pod okriljem Evropske unije mi smo i od jutros nastavili razgovore, izjavio je Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković.

Petković je na konferenciji za medije, koja je održana u zgradi Vlade Srbije, istakao da je Vučić sa svojim saradnicima i timom nastavio da radi na pronalaženju kompromisnih rešenja.

On je naveo da je o jučerašnjem danu Vučić izvestio premijerku Anu Branbić i da će se javnosti obratiti u nedelju u 13.30 časova, posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

„Gledali smo sva rešenja koja neće pogaziti interese naše države, a koja će ići u pravcu kompromisnog rešenja i to je razlog što vam se ja danas obraćam a ne Vučić“, rekao je Petković.

Petković je najavio da danas počinje trka sa vremenom i da se gleda kako da, pored svih teškoća i gotovo nemogućih uslova a koje stvara Aljbin Kurti, osigura mir za Srbe na KiM, da izbegnemo sukobe i da nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države.

On je pojasnio da je srpska strana juče izašla sa dva predloga. 

"Prvi naš predlog se odnosio na lične karte i tu smo bili spremni da prihvatimo ono što je bilo dogovoreno u sporazumu od 2. jula 2011. koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Thiri, a reč je o Sporazumu o slobodi kretanja i taj dogovor nije dobar. U njemu se pominju i priznanje i prihvatanje kosovskih ličnih karata, kosovskih vozačkih dozvola, prvi put se u ovaj dokument uvode tablice tzv. Republike Kosovo. Po pitanju ličnih karata bili smo spremni da za građane Srbije koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji, kojima se lična karta vodi na neki grad u centralnoj Srbiji, da kada idu na prostor KiM, njima na administrativnom prelazu Priština izdaje ulazno-izlazni dokument", naveo je Petković.

Kako je posebno naglasio, sporazum koji je potpisan 2011. nije se odnosio na Srbe koji žive na KiM, konkretno na severu.

„To nisu Srbi "druge strane", prištinske strane, njih predstavlja Beograd. Vučić je i u Briselu rekao da je reč o građanima Srbije koji žele da žive u državi Srbiji i koji se osećaju da žive u svojoj državi. Srbi koji žive na KiM nisu Srbi koji putuju tranzitno u treću zemlju, njihov kućni prag i njihova vekovna ognjišta su na KiM. Ovde je reč o nameri Kurtija i Prištine da zatru srpsko postojanje, klicu države Srbije i srpskih institucija i dokumenata na KiM. O tome se sve vreme radi i kada je reč o ličnim karatama i tablicama. To neće dozvoliti predsednik Vučić, da neko unižava srpski narod i stvara bezbednosne i druge probleme, to neće dozvoliti", poručio je Petković.

Drugi predlog, koji se odnosi na registarske tablice, podrazumevao je, kako je rekao Petković, da se držimo sporazuma koji je donet 2011, držeći se slova člana 7 i onoga što je dogovoreno.

"Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu će korititi RKS ili KS tablice, izdavaće ih nadležni organi na Kosovu a biće distribuirane uz posredovanje Euleksa ukoliko bude potrebno. Svaka strana će uložiti napore da to bude sprovedeno. Dakle Borko Stefanović i tadšnja vlast su uveli postojanje RKS jer smo ih priznali sporazumom, nažalost. I ograničio je važenje KS tablica, to su Umnikove tablice koje se izdaju od 1999. godine i trajale su dvadeset godina. To su statusno neutralne tablice, koje su uvršćene u ove sporazume. Kada je Marko Đurić bio pregovarač one su produžene na još pet godina. Rečeno je da će kada istekne rok, dve strane sesti za sto i razgovarati o daljem toku", naveo je Petković.

Dodao je da je vlada u Prištini donela odluku kojom se ukudaju KS tablice godinu dana ranije, mimo onog što je dogovoreno.

"Ona donosi administrativno upustvo i prestaje izdavanje KS tablica, Srbi više nemaju mogućnost da biraju. Mi smo sada predložili, da idemo na to da svi vlasnici koji imaju KM preregistruju na KS. Kurti je to kategorički odbio", istakao je Petković.

Kako je naveo, Kurti je sve odbio.

"On u Brisel nije došao da razgovara, već iz nekih drugih razloga, o čemu će u nedelju govoriti predsednik Vučić", rekao je Petković.

Kako je dodao, Vučić će tada govoriti o aktuelnoj situaciji, dijalogu, predlozima i ponašanju Aljbina Kurtija u Briselu.