Petrič: Neophodno vratiti dinamiku u dijalog, to je u interesu Srba na Kosovu

Beograd_240229_Volfgang Petrič
Izvor: Kosovo Online

Pregovori Kosova i Srbije predugo traju, a u poslednje dve godine nije bilo nikakvog napretka, te je neophodno povratiti izgubljenu dinamiku, u interesu, pre svih, Srba na Kosovu, kaže bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgang Petrič.

"U protekle dve godine se situacija nije poboljšala. Na određeni način su izgubljeni pozitivan trenutak i dinamika. Neophodno je povratiti tu dinamiku", rekao je Petrič za Kosovo onlajn, dodajući da je zabrinut što pregovori predugo traju.

Kazao je da je u interesu Srba na Kosovu, i to ne samo onih na severu gde čine većinu, već i južno, da se ta dinamika vrati u razgovore.

"Važno je da se razmišlja o tome kako poboljšati život ljudi i to brzo", podvukao je Petrič.

Na pitanje koliko je važan upravo održan Samit o Ukrajini u Tirani, odgovara da je veoma bilo važno da se pokaže solidarnost sa napadnutom zemljom, ali i da se neguju politički kontakti.

"Ali, istovremeno, mislim da je bitno da se u Evropi ne zaboravi da prvi korak u procesu proširenja mora uslediti na Zapadnom Balkanu. Ti prioriteti moraju biti ispoštovani", poručio je diplomata.

Petrič je kazao i da Ukrajina može profitirati od iskustva zemalja Zapadnog Balkana, kada stane rat i kada se bude razmišljalo o pregovorima.

Napomenuo je da je učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Samitu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim bilo itekako važno.

"Vučić je time dokazao da jednostranost, koja mu se pripisuje, ne stoji. To je bio ispravan korak. Njegovo učešće pokazuje da postoji solidarnost sa Ukrajinom", dodao je Petrič.