Hil: Logika za rešenje pitanja Kosova mora da bude normalizacija odnosa

Kristofer Hil i Volfgang Petrič
Izvor: Kosovo Online

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je večeras da je potrebno rešenje za pitanje Kosova, dodajući da je pitanje koliko će zemlje koje pomažu u tom procesu, još dugo to činiti. Nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič istakao je da je Srbiji potrebno da se reši pitanje Kosova, jer će tada moći u potpunosti da se fokusira na druga pitanja i ispuni svoje potencijale.

Hil je istakao da mnogi mogu da se žale na specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, ali da on ima ispravan pristup, koji SAD podržavaju.

"Lajčak pokušava da uvede logičnost. Kosovo treba dobre odnose sa susedima. Srbiji ne trebaju stalne tenzije. Logika treba da bude normalizacija odnosa", rekao je Hil na promociji srpskog izdanja Petričeve knjige "Smena epoha - naš digitalno autoritarni vek".

Dodao je da se i sam "preračunao", jer je u Rambujeu, pre 25 godina mislio da će svi biti u EU i da nikoga neće biti briga za granice.

"Tada sam loše procenio", dodao je Hil.

Na pitanje da li je bila greška što se "nije završio posao" 1999.i Kosovo proglasilo nezavisnost, odgovorio je da nije bila namera da se stvori situacija u kojoj bi Srbi "stekli negativan osećaj o tadašnjem procesu".

"Svaki diplomata mora da sagleda kojim činjenicama raspolaže. Što se Srbije tiče moralo se razumeti da je Kosovo važno pitanje za Srbe. Bili smo zabrinuti zbog zločina na terenu, koji su morali da se zaustave. Nismo hteli da stvaramo situaciju u kojoj bi Srbi imali trajni negativan osećaj o procesu. Tražili smo rešenja koja bi bila "vin-vin", a ne nametanje", naveo je ambasador.

Tražilo se, kaže, rešenje koje ne bi bilo nametnuto.

Međutim, priznanje da bi, da ima spravu za vraćanje vremena, možda bilo drugačije.

Na pitanje o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, Hil je kazao da svaki američki diplomata želi da sve zemlje Evrope uđu u EU.

"Ono što znam, a to je činjenica da kada SAD i EU rade zajedno na nečemu, imaju međusobno razumevanje i poštovanje stavova, iako su oni ponekad suprotni - niko ne može da porazi taj savez. Možemo mnogo uraditi zajedno", rekao je Hil, ističući da ne postoji savez kojem SAD daje veći značaj od onog sa EU.

Auto knjige, Volfgang Petrič je ukazao da blagostanje Srbije neće zavisiti od Kosova, kao i da Srbija treba da "gleda dalje“ od Kosova.

"Srbija treba da postane deo Evrope. Neću da kažem da Srbija moli da je prime, ali bi mogla značajno da doprinese jačanju Evrope, ekonomski i politički. Kada se reše takva pitanja, Srbija, region mogu da se fokusiraju na druge stvari", smatra Petrič.

Na Kosovu je, kaže, rat gotov i može da se pregovara, da se traže alternative.

"Srbija treba to tako da posmatrata. Srbija je i dalje najveća i najvažnija zemlja u regionu. Zato, kada se pitanje Kosova reši, moći će u potpunosti da se fokusira na svoje potencijale. I da ’dominira’ regionom, ekonomski", rekao je Petrič.