Petrič: Pozivam Kurtija da što pre napravi korak ka uspostavljanju ZSO

Volfgang Petrič
Izvor: Kosovo Online

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič pozvao je premijera Kosova Aljbina Kurtija da napravi korak ka stvaranju Zajednice srpskih opština.

"Bilo bi u interesu Kosova da bude fleksibilnije u pogledu prihvatanja prava manjina, ali to ne znači da će te manjine tada vladati celom državom. Zajednica bi trebalo da bude veoma korisna jer bi novac iz Beograda koji ulazi na Kosovo, kada Asocijacija postoji, morao da ide preko Prištine. Bilo bi više transparentnosti i odgovornosti. To bi olakšalo normalizaciju odnosa“, dodao je on za RTK.

Petrič se nadovezao i na odluku Kosova da zabrani srpski dinar za koju smatra da je politički nekorektna. On je u intervjuu za magazin "Lajmet e Fundit" rekao da Kosovo ima pravo u smislu ustavnosti na takvu odluku, ali prema njegovim rečima, tako nešto nije trebalo da dođe u ovom periodu.

"Formalno, Kosovo ima pravo da odlučuje o korišćenju evra kao jedinstvene valute. Ali, sa političke tačke gledišta, ne verujem da je mudra odluka da se to sada uradi, jer postoji veliki ćorsokak u pregovorima. Verujem da je premijer Kurti to trebalo da uradi u dogovoru sa EU“, naglasio je Petrič.

Na pitanje o merama EU protiv Kosova, Petrič je rekao da se uopšte ne slaže sa restriktivnim merama ni prema Kosovu ni prema Srbiji.

"Verujem da EU treba da ide napred u pozitivnom duhu. Skeptičan sam da ove kaznene mere imaju bilo kakvo značenje“, rekao je on.

Prokomentariosao je i incident u Banjskoj, za koji smatra da treba da se istraži i da odgovaraju ljudi koji stoje iza tog napada, jer bi Kosovo trebalo da postane članica UN, a nekad u nekad i Evropske unije.

Podsetimo, Petrič je baš o budućnosti regiona u EU govorio u intervjuu koji je pre nekoliko dana dao za Kosovo onlajn, kada je napomenuo da je bilo uspeha u Rambujeu, Srbija, Crna Gora, verovatno i Kosovo, bili bi već u EU