Petronijević: Englezi ponovo u ofanzivi, cilj im je da izazovu sukobe

Goran Petronijević za KO o optužnici
Izvor: Kosovo Online

Nakon svega što smo doživeli od Britanaca, imenovanje specijalnog izvestioca za Balkan sera Stjuarta Piča samo po sebi može da dovede do zloslutnog zaključka. Čim se Englezi toliko negde angažuju da ne dođe do sukoba, bojim se da to predstavlja ozbiljno upozorenje za nas, izjavio je advokat Goran Petronijević, prenosi Sputnjik.

Britanski način izazivanja krize gotovo uvek je prvo verbalan, zatim sledi medijsko promovisanje nepostojeće krize koja veoma lako može da se izrodi iz nekog malog povoda, navodi Petronijević pojašnjavajući da se radi o već isprobanoj matrici.

Petronijević kaže da bi voleo da sazna po kojem se osnovu, koji je u skladu sa međunarodnim pravom, Pič pojavljuje na Balkanu.

"Imamo dugogodišnje diplomatske odnose sa Velikom Britanijom na nivou ambasade, zato se i pitam kakva je uloga takvih visokih izaslanika. Kakve zadatke oni ovde imaju van diplomatskih aktivnosti? Moja pretpostavka može da ide samo u pravcu da ser Stjuart Pič ima određene nekonvencionalne naloge da određenim vaninstitucionalnim metodama izazove neke aktivnosti. Sumnjam u to da je ta njegova aktivnost usmerena na to da se na ovim prostorima detektuju sitne razlike iz kojih spinovanjem može da se izazove sukob", kaže Petronijević.

Pič, objašnjava Petronijević, može da bude neko na koga ambasador Velike Britanije može da prenese određena ovlašćenja ali, uz saglasnost Vlade u Londonu kao i organa države Srbije. Koliko je njemu poznato, Srbija sa Velikom Britanijom nema međudržavni sporazum za takvu vrstu aktivnosti.

"To je izmišljotina na koju smo navikli kroz ovaj dug vremenski period sankcija, raznih mirovnih pregovora i sporazuma gde se kroz instituciju međunarodnog prava provlačila i osoba koja je trebalo da nadgleda implementaciju tog sporazuma. Šta gospodin Pič ovde nadgleda? Zato je moja pretpostavka da su njegove aktivnosti ovde isključivo subverzivnog karaktera i da njime treba da se pozabave naše službe bezbednosti", rekao je Petronijević.

Povodom saopštenja britanske vlade u kome se, između ostalog, navodi da će Stjuart Pič sa britanskim partnerima raditi na podršci dijalogu Beograda i Prištine, Petronijević postavlja pitanje šta u celom tom procesu predstavlja Velika Britanija ako je garant Briselskog sporazuma Evropska unija.

"Oni su navikli da na Balkanu može lako da plane, to je za njih istorijska abeceda i bojim se da naši ‘prijatelji’ Englezi ponovo kreću u ofanzivu da ovde izazovu sukobe", kategoričan je on.

Vlast u Srbiji, kaže Petronijević, nalazi se u veoma teškoj poziciji, jer je pod permanentnim pritiskom sa Zapada i objašnjava činjenicom da nam se sve ovo događa zbog dobrih odnosa sa Rusijom.

"Velika Britanija i SAD se toliko sada zanimaju za Balkan i proglašavaju ga svojim prvorazrednim interesom da liče na misice koje se neprestano bore za mir u svetu, protiv globalnog zagrevanja i za ekološke pokrete. To je veoma providan izgovor za ono šta u suštini rade, a to je da pokušavaju da izazovu sukobe na Balkanu, jer oni gube svakim danom čak i u zemljama čiji su bili saveznici", zaključuje Petronijević.