Petronijević i Vučelić: Izvršena egzekucija, Kosovska policija počinila krivično delo

Kosovska policija
Izvor: Dukagjini

Advokat Milana Radoičića Goran Petronijević, nakon odslušanog audio snimka svedoka ubistva Srbina u sukobu sa Kosovskom policijom, kazao je da je Kosovska policija izrvšila krivično delo ističući da se radi o egzekuciji, dok glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić kazao da se iz snimka može zaključiti da radi o brutalnom ubistvu.

Petronijević je na RTV Pink ukazao da se ne radi o ubistvu koje se desilo slučajno u razmeni, već da je očigledno da se radi o egzekuciji.

"To je teško krivično delo. Ovo svedočenje ne može da se izmisli, toliko je autentično, takve detalje može da da samo neko ko je bio na licu mesta. Ovakvo svedočenje je toliko autentično da ne sumnjam, ali ono u šta sumnjam je u ono što se u nastavku događalo sa predajom tela, obdukcijom koja se još nije završila", kazao je Petronijević.

Ističe i da je albanski policajac nesrećno nastradao od eksploziva i to tako što je naleteo na žicu.

"Njega niko nije ubio, niko nije pucao na njega, ali do danas se o tome ćutalo. Svi međunarodni faktori su odigrali lošu ulogu u ovom događaju, da ne kažem potpaljivačku", kazao je Petronijević.

Ističe da je jako razočaran ponašanjem Kfora i ukazuje da ako su dobili informaciju da se Radoičić kreće ka severu, trebalo je da obaveste i da dođu d abudu tampon, a ne da daju informacije kosovskoj policiji i da posmatraju šta će dogoditi.

"Vrlo negativna uloga, ja sam jako razočaran", kazao je.

Ukazuje da Priština nije dozvolila Euleksu da budu prisutni na obdukciji, kao što nisu dozvolili ni timovima iz Srbije da dođu.

"Čak je nebitno i da li je ovaj čovek bio u uniformi, imao oružje. I da je imao oružje, onog trenutka kada je ranjen prestaje da bude neprijatelj", naglašava Petronijević. 

Govoreći o slučaju njegovog klijenta Milana Radoičića, Petronijević kaže da sada mogu uslediti dva scenarija - jedan da se ne vodi nikakav postupak i drugi da se izveštaj pošalje nadležnima, za šta može biti pokrenut postupak.

"Možemo imati naređenje tužilaštva, pretres, privođenje, uzimanje dalje izjave, i krivičnu prijavu. I iza toga, nakon procedure u tužilaštu, onda se odlučuje šta dalje. Ukoliko postupak krene, on će ići svojim tokom", naveo je.

Dodaje da Radoičić može da odgovara za to što je posedovao oružje koje ne mogu fizička lica posedovati i koristiti, a koje on poseduje prema snimcima.

"Ja ne vidim drugu mogućnost, osim te, da odgovara za nedozvoljeno nabavljanje, držanje, nošenje oružja, ako se dokaže da je to istina, jer to je vrsta naoružanja koje ne mogu nositi fizička lica", naveo je.

Na pitanje šta će biti dalje sa Radoičićem, Petronijević kaže da čekaju dalju odluku policije i tužilaštva i ističe da jedino što je sigurno jeste da je Radoičić u svakom trenutku dostupan nadležnim organima države Srbije.

Petronijević ističe da se o događaju u Banjskoj treba razmišljati trezveno i dodaje da se otvaraju novi procesi, a naš narod je sklon da u kafani, na ulici daje sudove o onome što ne zna.

Kako upozorava, ono što je opasno je istupanje javnih ličnosti sa takvim stavovima.

Na pitanje kako vidi to što se Euleks i Kfor nisu usprotivili odlukama da ne mogu da prisustvuju obdukcijama i u istrazi, Petronijević kaže da je to neka vrsta prećutnog prihvatanja protiv pravnog delovanja i ukazuje da je potrebna koordinirana međunarodna istraga.

"Sve ukazuje da je ovaj događaj nastao samoorganizovanjem i u krivičnom pravu imate termin 'reagovanje u krajnjoj nuždi', a to je situacija u kojoj se Srbi nalaze zbog konstantnog terora Prištine", navodi.

Vučelić za TV Pink kaže da se prema svedočenju vidi da je u pitanju brutalno ubistvo, kao i da se vidi da je neposredno pucano u njega i da ukazuje na ubistvo civila, odnosno likvidaciju.

Na pitanje kako kometariše to što Kosovska policija ne poseduje među mnogim snimcima taj na kojem se vidi ubistvo, Vučelić kaže oni emituju snimke i sa Pasuljanskih livada, a ovo nemaju.

"Selektivno puštaju, imaju neku taktiku, u fazama pokazuju stvari koje im odgovaraju, stvara se situacija lažnih optužbi", kazao je Vučelić.

Komentarišući izveštavanja opozicionih medija, Vučelić kaže da se vidi da se Kosovo podrazumeva kao nezavisna država.

"Taj sistem se nameće kao objektivno informisanje, i u svakoj informaciji se to vidi kao pogodna prilika za svrgavanje Vučića. Mi smo sad pod teretom svega što se desilo. Početak ovoga jeste nepoštovanje svih mogućih međunarodnih dokumenata i sporazuma koji i postoje u svetu da štite male i nejake", kaže Vučelić.

Dodaje da na Kosovu postoji dugotrajan proces nepoštovanja sporazuma, sa svim elementima terora.

Ukazuje da se pokušava da se Srpska lista prikaže kao kriminalna i to kao političko krilo terorističke organizacije.

Vučelić kaže da je Kurti preterao te da za svoje ponašanje ima podršku velikog broja zemalja sa zapad i dodje da je za njih, svaki argument Beograda neosnovan.

Kako navodi, da je nekom cilj da se dođe do istine, njemu bi bilo podjednako važno stradanje policajca i civila.

"Jednostavno potpuno i očigledno zamagljuju svaki pogled. Da se desilo nešto obratno, videli bi onda. Pucaju na dete, deeskalacija, pucaju na Srbina, deeskalacija. Stalno nasilne simetrije. I žrtva i dželat, i žrtva i ubica. Sistemski se sve to primenjuje. Kako se nešto pomene, 'evo srpske krivice' ili deeskalacija, mir, stabilnost", kaže Vučelić.

Petronijević kaže da je audio izjava svedoka najava mogućnosti svedočenja tog lica.

Kako kaže, on svedoči o događaju u kojem je i učestvovao na neki način.

"U zavisnosti od toga ko će se ovim baviti, naravno da ima snagu kao dokaz. Jasno nam je sada zašto su sedam dana radili obdukciju, očigledno je da su prikrivali ovu činjenicu da je osoba ubijena iz neposredne blizine", kazao je Petronijević. 

Komentarišući zahtev Prištini da se Srbiji uvedu kaznene mere ukoliko se ispostavi da je Beograd uključen u događaje u Banjskoj, Petronijević kaže da čim unapred govore da zahtevaju određene kaznene mere ako se pokaže, očekujte da će uraditi sve i iskoristiti sve, da se tako i pokaže.

"Oni žestoko rade na tome i učiniće sve da se to pokaže iako nije istina", kazao je.

Ističe da je ljudski život neprikosnoven, i da je pravo na život iznad svih ljudskih prava i niko nema pravo da ga oduzme.

Dodaje da postoji samo izuzetak gde je predviđena smrtna kazna.