Petronijević: Moguća nova istraga o uzrocima avio-tragedije slovačkih vojnika Kfora

Ostaci slovačkog aviona
Izvor: Printskrin

Moguće je da bude otvorena nova istraga o padu aviona od 19. januara 2006. godine, kada su smrtno nastradala 42 slovačka vojnika iz sastava Kfora, navodi za Kosovo onlajn advokat Goran Petonijević, koji ukazuje da na tome radi Udruženje nastradalih u pomenutom incidentu i Udruženje veterana mirovnih misija Slovačke.

Okolnosti tragedije koja se dogodila u blizini mađarsko-slovačke granice, kako podseća advokat Petronijević, nisu do kraja razjašnjene.

On ukazuje da postoji verovatnoća da je došlo do eksplozije u zadnjem delu letelice, koja je najverovatnije izazvana ručnom bombom, dok su ručice za upravljanje avionom u slučaju otkazivanja motora bile blokirane.

Ono što je u celoj priči posebno zanimljivo, to je podatak da su članovi slovačke misije pre toga našli dokaze na dve lokacije oko Podujeva o zločinima OVK, kao i o trgovini organima, što se pominje kao mogući "razlog" pada aviona 2006. godine.

"Delimično je skinuta oznaka tajnosti sa ovog slučaja, porodice nastradalih nikada nisu prihvatile zvanično objašnjenje da je u pitanju bila greška pilota. Slovački istražitelji su u okolini Podujeva našli masovne grobnice i dokaze u vezi s trgovinom organima. Pred polazak kući, transportni avion koji je trebalo da ih prebaci nazad bio je dva sata u hangaru u Prištini, bez ikakvog obezbeđenja. Na slikama se vidi da je eksplozija u zadnjem delu aviona došla iznutra, a utvrđeno je i da su ručice koje se koriste za rad aviona u okolnostima kada otkažu motori bile zablokirane", navodi Petronijević.

Iskusni advokat podseća da je "državna komisija Slovačke u roku od nekoliko sati taj slučaj proglasila državnom tajnom i objavila da je u pitanju greška pilota".

Takođe, Petronijević ukazuje i da pojedini članovi porodica poginulih u avionskoj nesreći, dovode u vezu, a neki i direktno optužuju Miroslava Lajčaka, sadašnjeg specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, da je doprineo tome da tada ne dođe do otvaranja ovog slučaja.

"Lajčak je bio jedan od njihovih najuticajnijih političara, i u narednom periodu je postao i ministar spoljnih poslova Slovačke “, kaže Petronijević.