Počelo prvo suđenje u odsustvu za ratne zločine na Kosovu

Suđenje u odsustvu
Izvor: Kosovo Online

U Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje u odsustvu Čedomiru Aksiću, optuženom za ratne zločine na Kosovu. Ovo je prvo ovakvo suđenje.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, optuženi ne prisustvuje današnjem suđenju iako su iskorišćene su sve pravne mogućnosti da on bude tu. Suđenju prisustvuje samo njegov advokat.

Optuženi se ne nalazi na adresi na Kosovu ali ni u Srbiji, potvrdili su iz međunarodno-pravne kancelarije za vezu, nakon zahteva koji je upućen iz Prištine.

Specijalno tužilaštvo je 4. maja ove godine podiglo optužnicu protiv Aksića, koji je optužen za ratne zločine u opštini Štimlje. Podizanjem optužnice predloženo je da se glavni pretres održi u odsustvu optuženog.

Ovo je prvi slučaj suđenja u odsustvu s kojim se suočava sud u Prištini, a dozvoljen je novim Zakonom o krivičnom postupku Republike Kosovo.

Šta propisuje Zakon o krivičnom postupku?

Održavanje suđenja u odsustvu predviđeno je kada se optuženi odrekne prava da prisustvuje sudskim ročištima.

Suđenje se može održati u odsustvu optuženika i to kada su tužilaštvo i sud iscrpili sva sredstva da osiguraju prisustvo optuženika.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, članak 303., sudija, odnosno predsednik vijeća održava ročište radi utvrđivanja razloga izostanka optuženika i ocene eventualnog pojašnjenja ili iskaza, ako je optuženik dobrovoljno odlučio izostati s glavne rasprave.

Tamo takođe piše da sudac, odnosno predsednik sudskog veća pri donošenju ove odluke uzima u obzir jesu li učinjeni razumni napori da se optuženik pronađe.

Ranije je Fond za humanitarna prava u Prištini (FDH) izrazio protivljenje optužnicama i suđenjima u odsustvu.

"Iako se u početku može činiti da su žrtve zadovoljne pravdom, kasnije većina njih postane razočarana, jer čak i u slučajevima kada netko bude kažnjen, kada žrtve shvate da možda počiniocu zločina neće staviti lisice na ruke, onda se to događa u slučaju da je neko tako kažnjen. To je razočarenje za žrtvu", rekao je Bekim Blakaj iz FDH.

Blakaj je takođe izrazio zabrinutost zbog vremena koje bi moglo biti potrebno za početak i završetak ovih suđenja.

"Opasnost je što je prošlo više od 24 godine od počinjenja ratnih zločina. U većini slučajeva Tužilaštvo se oslanjalo na iskaze svjedoka, nije da je bilo materijalnih ili forenzičkih dokaza. Rizik je da svjedoci umru, ili da će izgubiti pamćenje", rekao je.

Međutim, Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu je za Radio Slobodna Evropa rekao da su suđenja u odsustvu važna za porodice žrtava, "kako bi se otkrili zločini i istina".

Oni tada mogu koristiti pravo na naknadu iz Fonda za obeštećenje žrtava krivičnih djela, prema zakonu i predviđenom postupku”, kaže.

Specijalno tužilaštvo Kosova do sada je podiglo šest optužnica za ratne zločine uz prijedlog da se suđenje vodi u odsustvu i uz obrazloženje da su iscrpljeni svi pravni napori da se optuženici pronađu.