Počelo suđenje Ristu Jovanoviću, uhapšenom na Gazimestanu

Risto Jovanović pred sudijom u Prištini
Izvor: Kosovo Online

U sudu u Prištini počelo je suđenje Ristu Jovanoviću iz Podgorice, uhapšenom za Vidovdan na Gazimestanu, po optužnici da je počinio krivično delo "izazivanje razdora i netrpeljivosti" na Кosovu, prenosi RTS.

Tužilac tereti Jovanovića "da je na Gazimestanu umišljajem i planiranjem podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i verskih grupa koje žive ne Кosovu".

"Na taj način je Jovanović javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao 'ubijte Šiptara', 'Кosovo ćemo oprati krvlju', 'Кosovo je Srbija', dok je pred medijima rekao da će Šiptarima biti tesno, čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir", naveo je tužilac, čitajući delove optužnice.

Tužilac tvrdi da je "podstičući mržnju i netrpeljivost među etničkim grupama na Кosovu, Jovanović izvršio krivično delo izazivanje razdora i netrpeljivosti, koje je sankcionisano zakonom".

Jovanović je nakon saopštavanja optužnice, na pitanje sudije rekao da se ne oseća krivim za dela za koja se tereti.

"Nisam izgovorio ili pevao nešto što mi se pripisuje", rekao je Jovanović i dodao da ne mrzi nijedan narod.

Jovanović je u jednomesečnom pritvoru, a njegova advokatica Jovana Filipović u međuvremenu podnela je zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze.

Zahtev za odbacivanje optužnice odbijen je u Apelacionom sudu, a na današnjem ročištu Jovanović se odrekao prava na novu žalbu.

Filipovićeva je pred početak suđenja navela da je dostavila spisak sa velikim brojem svedoka, osoba koje su sve vreme bile pored Rista Jovanovića na Gazimestanu i koje jedine imaju neposredna saznanja o tome da li je on izgovarao ono što mu se stavlja na teret.

"Prigovorili smo na dokaze koje je prikupilo tužilaštvo, jer su suštinski nepouzdani i ne tiču se navoda iz optužnice. Кao dokaz odbrana je priložila snimke iz kojih se vidi da Risto Jovanović nije podsticao na mržnju", rekla je Filipovićeva RTS-u.

Miodrag iz Peći
19. Jul 2021.
Država Crna Gora je trebala da insistira da do suđenja uopšte ne dođe. Pustili su (H)Rista niz vodu samo zato što je Srbin i što je išao na Gazimestan zbog Gazimestana je crni flor na crnogorskoj kapi.
Jasno se videlo na snimku da su dva kratko ošišana tipa dobili mig od nekoga i na silu ga priveli kod policijskog vozila. Policajac Srbin je protestvovao zbog primene sile i zato je suspendovan. Dvojica Novosađanja koji su se istog dana uputili ka Visokim Dečanima deset dana posle toga proglašeni su trovačima albanske omladine.
Treba svedoke tužilaštva zamoliti da ponove ono što je navodno govorio (H)Risto jer siguran sam da ne znaju srpski.
I još nešto, treba izmeniti srpski ustav i po albanskom i američkom modelu proglasiti predsednika Srbije za predsednika svih Srba pa kada neće Milo svoj međunardni ugled da iskoristi Vučić. Kako su Đurića oslobodili za 24 sata.