Počeo Samit EU i zemalja Zapadnog Balkana

Samit EU - Zapadni Balkan
Izvor: Tanjug

Samit EU i zapadnobalkanske šestorke, koji je prvobitno trebalo da bude održan u Zagrebu, počeo je danas u 16.30 sati kao video konferencija, a teme samita su evorpska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, dijalog Beograda i Prištine, kao i borba protiv pandemije izazvane koronavirusom.

Na samitu, u organizaciji zemlje predsedavajuće EU Hrvatske, učestvuju i predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, a konferencijom predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. 

Kako je ranije saopšteno iz Zagreba, uz zvaničnike 27 država članica EU, učešće na sastanku potvrdili su i albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Ðukanović i makedonski premijer Oliver Spasovski.

Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici video konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Hina piše da je to pravilo uvedeno na zahtev Španije koja ne želi da učestvje na sastancima na kojima se Kosovo spominje kao država.

Na video konferenciji će učestvovati i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, predsednik Evropskog parlamenta David Sašoli, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Nakon sastanka predviđena je zajednička konferencija za novinare Mišela, predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Učesnici će prihvatiti Zagrebačku deklaraciju, kojom će biti potvrđena evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

"Evropska unija još jednom potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Zapadnobalkanski partneri su ponovili svoju privrženost evropskoj perspektivi, kao svom čvrstom strateškom odabiru", kaže se u nacrtu Zagrebačke deklaracije, u koju je HINA imala uvid.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je ranije sa Mišelom, a sagovornici su se saglasili da se pokazalo da su, i u uslovima pandemije korona virusa, EU i ZB upućeni jedni na druge.

Vučić je zahvalio na značajnoj pomoći EU stanovnicima Srbije, dok je Mišel istakao solidarnost koju je Srbija pokazala uputivši pomoć stanovnicima Italije i pomažući u regionu Zapadnog Balkana.

Evropski zvaničnik je rekao da je Evropska unija posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i daljem jačanju i intenziviranju svoje podrške političkim, ekonomskim i društvenim reformama u regionu.

EU izdvojila je 3,3 milijarde evra za pomoć regionu, imajući u vidu i posledice kovid -19 po privrede Zapadnog Balkana, saopštio je predsednik Evropskog saveta.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić i predsednik Mišel su razgovarali i o regionalnoj situaciji, naglašavajući opredeljenost Srbije za politiku mira i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Sa Mišelom je danas razgovarao i predsednik Kosova, uoči popodnevnog video samita u Zagrebu, o dijalogu između Kosova i Srbije kao i ulozi Brisela kao glavnog aktera u tom procesu, a saglasili se da EU treba da koordinira sa zemljama članicama i ostalim akterima koji igraju ulogu u dijalogu između Kosova i Srbije. 

Kako je rečeno, uprkos okolnostima pandemije izazvane virusom kovid- 19, opredeljenje za jačanje demokratije na Kosovu i garantovanje rada nezavisnih institucija od vitalnog je značaja,a sagovornici su se osvrnuli i na pitanje vizne liberalizacije, dodaje se u saopštenju kabineta Tačija.

.