Zelenski danas u Tirani, učestvuje na Samitu za Ukrajinu

Volodimir Zelenski

Danas će u Tirani biti održan Samit za Ukrajinu na kojem se očekuje prisustvo predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, prenosi RTK.

Samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa održaće se 28. i 29. februara, a učestvovaće 13 zemalja jugoistočne Evrope, koje će predstavljati premijeri.

Kosovo će na samitu predstavljati predsednica Vjosa Osmani, rekao je za RTK savetnik za medije Bekim Kupina.

U svojoj prvoj poseti Tirani, Zelenski će održati i sastanke sa najvišim državnim zvaničnicima.

Očekuje se da ukrajinski predsednik doputuje u Tiranu 27. februara uveče, dok će 28. u sredu učestvovati na samitu na kojem će učestvovati i neki od najviših zvaničnika Brisela, kao i lideri zemalja Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

I predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan biće deo samita, putem video poruke, kako je 20. februara iz Ankare najavio i albanski premijer Edi Rama.

Rad samita odvijaće se u prostorijama Kongresne palate, gde će biti održana ceremonija dočeka, a na kraju zatvorenih sednica za medije biće održana i zajednička konferencija za novinare.

U međuvremenu, 29. februara u Tirani će se sastati lideri zemalja regiona koji će razgovarati o planu ekonomskog rasta zemalja Zapadnog Balkana i evropskim integracijama.

Očekuje se da tom sastanku prisustvuje i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je predsedniku Albanije Bajramu Begaju na solidarnosti sa Ukrajinom.