Arifi: Bilo bi dobro da Lajčakov naslednik bude iz države koja priznaje Kosovo

Miroslav Lajčak u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak napustiće ovu funkciju posle četiri godine, a analitičari sa Kosova priželjkuju da će na njegovo mesto doći neko ko će biti, kako kažu, više angažovan kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Ekonomija onlajn. 

Politikolog Aljbinot Maljoku je rekao da kraj Lajčakove misije treba posmatrati pozitivno. 

"Nisam imao nikakva očekivanja od Lajčaka znajući njegove prethodne angažmane. Sada će svaka osoba koja dođe doneti pozitivan uticaj. Uporedo s tim, poznato je da je EU u odnosu na pitanje dijaloga ima mehanizam koji održava suštinski kolosek dijaloga. Neko novi će u ovom procesu može dati svoj doprinos očuvanju neutralnosti, što je veoma važno u procesu dijaloga između Kosova i Srbije", rekao je Maljoku. 

Stručnjak za politička pitanja Maljoku je dodao da bi zaključenje dijaloga bilo doneto da je bilo poštovanja pravno obavezujućeg konačnog sporazuma koji je  usredsređen  na međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Dritero Arifi, profesor međunarodnih odnosa na UBT koledžu, istakao je da će biti promena u celoj strukturi Evropske komisije, jer se bliže izbori za Evropski parlament 

"Da, tačno je da nas sve očekuju promene u celoj strukturi Evropske komisije, jer se bliže izbori za Evropski parlament i na osnovu građenja Evropskog parlamenta kao strukture EU,  glasaće i o Evropskoj komisiji koja može imati potpuno novi sastav. Dakle, počevši od šefa spoljne diplomatije Borelja i izaslanika za kosovsko-srpski dijalog, uveren sam da će biti promena na ovom  planu", rekao je. 

Istakao je da postoji potreba da naslednik Lajčaka dođe iz neke politički moćnije države i to koja priznaje Kosovo.

"Može biti iz Nemačke, Francuske, Italije, ali ne baš male politički nemoćne zemlje. Ako se promeni glavni pregovarač, mislim da je to pozitivan početak, ali ne treba očekivati da će se suštinski  mnogo toga promeniti jer je Kosovo već prihvatilo francusko-nemački plan i obavezalo se da će ga primeniti, tako da će novi pregovarač imati za zadatak da se taj sporatzum primeni. Dakle, mi smo u fazi sprovođenja dijaloga. On će više biti supervizor implementacije sporazuma, ali ipak mislim da će se u EU doneti odluka mnogo teža od ove, da će se formirati novo rukovodstvo koje će doneti odluku o priznanju Kosova, jer mislim da bez priznanja Kosova od pet zemalja EU, teško da će biti rešenja za dijalog Kosova i Srbije", rekao je Arifi.