Poljska presedava OEBS: Rizik od rata veći nego ikad

OEBS
Izvor: osce.org

Rizik od rata na prostoru OEBS, od Vladivostoka do Vankuvera, veći je nego ikada u poslednje četiri decenije, ocenio je danas šef poljske diplomatije Zbignjev Rau predstavljajući prioritete poljskog predsedavanja ovom organizacijom, prenosi Tanjug.

Rau je, obraćajući se Stalnom savetu OEBS, rekao da su zemlje članice suočene sa brojnim izazovima po mir i bezbednost.

"Uzroci za rastući strah u našim društvima su vojne konfrontacije, radikalizacija, terorizam, problemi u režimu kontrole ograničenja naoružavanja, pandemija, kršenje sloboda pojedinaca", objasnio je on.

Rau je kazao da dešavanja u Kazahstanu daju povod za veliku zabrinutost.

On je istakao da će pokušaj rešavanja postojećih konflikata na prostoru OEBS biti u fokusu Poljske tokom jednogodišnjeg predsedavanja organizacijom.

"Želimo posvetiti veću pažnjju povećanju bezbednosti na prostoru OEBS, posebno pronalaženju rešenja postojećih konflikata. OEBS je dobro mesto za rešavanje konflikata jer pruža mogućnost iznošenja stavova svih strana", objasnio je Rau dodajući da je Poljska otvorena za dijalog i predloge za smanjenje tenzija.

Naglasio je da je neophodno fokusiranje na mirno rešenje konflikta u Ukrajini, "uz poštovanje teritorijalnog intengriteta i suvereniteta Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica".

Istakao je da je potrebno pronaći i rešenje za konflikt u Gruziji, ali i privesti kraju rešenje konflikta oko Transnjistrije i Nadgorno Karabaha, koji imaju uticaj na regionalnu bezbednost.

"Snaga OEBS je u njegovom potencijalu efektivnosti is premnosti u sprovođenju svoje Povelje, sprečavanju konflikata, rešavanju konflikata i postkonfliktnog oporavka. Poljska će se, s tim u vezi, posebno fokusirati na instrumente koje pruža OEBS", rekao je on.

Rau je kazao, međutim, da sve zavisi od spremnosti zemalja članice na rešavanje konflikata.

OEBS nije, ističe, samo platforma saradnje 57 država, već zajednička privrženost gradnje mira i budućnosti bez konflikta i rata.

Rau je rekao da istorija mora da se uzme u obzir kako bi se izbegle greške prošlosti.

"Pošto smo traumatizovana nacija koja je imala koristi od mira, najbolje znamo da cenimo njegov značaj", kazao je on dodajući da će Poljska da se fokusira na očuvanju i uspostavljanje mira u regionu od Vankuvera do Vladivostoka.

Poljska je od 1.januara zvanično preuzela predsedavanje OEBS-u od Švedske, a u Trojci OEBS biće Severna Makedonija koja iduće godine predsedava ovom organizacijom.