Pompeo i Šalenberg: Podržavamo dijalog i evroatlanske integracije Srbije i Kosova

Pompeo - Šalenberg
Izvor: GazzetaExpress

Američki državni sekretar Majk Pomepo razgovarao je juče u Beču sa ministrom spoiljnih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom o Zapadnom Balkanu sa posebnim osvrtom na dijalog Srbije i Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako taj list navodi Pompeo, koji boravi u poseti Evropi i Šalenberg razgovarali su o pregovorima Prištine i Beograda juče na dva sastanka.

U zajedničkom saopštenju Pompeo i Šalenberg izrazili su podršku regionu Zapadnog Balkana i procesu dijaloga između Srbije i Kosova i njihovom napredovanju u evroatlanskim integracijama.

„Zapadni Balkan je region u kojem Austrija i Sjedinjene Američke Države rade zajedno na unapređenju mira i stabilnosti duži niz godina, o čemu svedoči, između ostalog, naša zajednička posvećenost održavanju mira na Kosovu i u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju.

Ističe se da SAD “uglavnom dele istu viziju regiona”, koja je snažna osnova za produktivnu saradnju i redovne konsultacije na visokom nivou.

“Nastavićemo da radimo zajedno na promovisanju dijaloga Beograda i Prištine i na unapređenju integracije tih zemalja u prekoatlantsku zajednicu, s potpunim članstvom u EU kao ciljem za ceo region Zapadnog Balkana", naglašava se u zajedničkom saopštenju Pompea i Šalenberga, prenosi Gazeta Ekspres.