Porodica Ibrahima Rugove: Verujemo u Tačijevu i Veseljijevu nevinost

Porodica Rugova
Izvor: Koha ditore

Porodica bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove saopštila je danas da sa velikom zabrinutošću prati poslednja dešavanja u vezi sa optužnicom za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Porodica Rugova je u saopštenju za medije istakla da je pokojni predsednik Rugova, kao svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću,  govorio o Oslobodilačkoj vojci Kosova (OVK), prenosi Koha.

"Predsednik Rugova, u svom svedočenju pred Haškim tribunalom, dao je svoje političko objašnjenje istorijskog toka na Kosovu devedesetih godina, navodeći ko je bio agresor i okupator, a ko je žrtva na Kosovu. Ti istorijski tokovi kulminirali su 1998. i 1999. ratom OVK, naroda Kosova i naših velikih prijatelja, Sjedinjenih Američkih Država i država Severnoatlantskog saveza - za oslobađanje Kosova", navodi se u saopštenju.

Porodica Rugova je, podsetila i na saradnju Rugove sa Hašimom Tačijem, u okviru kosovske delegacije na Mirovnoj konferenciji u Rambujeu.

"Samo takvo političko jedinstvo unutar pokreta za nezavisnost Kosova bilo je u stanju da donese sporazum iz Rambujea, bez kojeg Kosovo nikada ne bi bilo oslobođeno. Predsednik Rugova čak i posle rata, u okviru izgradnje demokratskih institucija Kosova, insistirao je na negovanju političke saradnje, posebno kada je reč o temama od velikog interesa za Kosovo, poput bečkog procesa za rešavanje statusa Kosova. I ovde su predsednik Rugova i Hašim Tači, tada predsedavajući Demokratske partije Kosova, bili zajedno, u okviru jedinstvenog tima, sa ciljem postizanja nezavisnosti Kosova", dodaje se u saopštenju.

Porodica Rugova je ocenila da je slavna kosovska istorija devedesetih pokazala najveće vrednosti kosovskog naroda i približila Kosovo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropom.

"Niko i ništa ne mogu promeniti tu priču. U tom kontekstu, verujemo u nevinost predsednika Tačija i bivšeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija", zaključuje se u saopštenju porodice bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove.