Poslanici opozicije očekuju da Skupština Kosova bude sadržajnija i efikasnija

Skupština Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Najveća stranka u kosovskom parlamentu, Pokret Samoopredeljenje, očekuje da će na prolećnom zasedanju doći do saradnje sa opozicionim partijama, dok opozicija očekuje Skupština bude sadržajnija i efikasnija, prenosi Ekonomija onlajn.

Skupština Kosova je u 2022. godini uspela da usvoji samo 111 zakona, dok blizu 50 zakona čeka na usvajanje poslanika.

Iz Kosovskog instituta za pravosuđe kažu da se zakonodavna vlast 2022. godine suočila sa velikom netransparentnošću i nedostatkom kvoruma na mnogim sednicama.

Iako je prolećno zasedanje počelo na vreme, većina očekuje da će nacrti zakona koji se smatraju važnim biti završeni ove godine.

Poslanica Poslaničke grupe Samoopredeljenja Jeta Statovci rekla je da su prošle godine usvojili više od 100 zakona, a da postoje tri nacrta zakona koji će imati direktan uticaj na lokalnu privredu.

„Na većini sednica imamo totalno neučestvovanje opozicije, tako da teret obezbeđivanja kvoruma u ​​potpunosti pada na poziciju. Nemaju stav ni za ni protiv, pokušavaju da blokiraju”, dodala je Statovci.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beća rekao je da očekuje da zakonodavstvo bude efikasnije.

„Očekujem i da ne žuri sa brojkama, već da u svakom zakonu ima zakonodavnu strategiju, i da uključuje druge aktere, a ne da donosi zakone, na primer, u oblasti pravosuđa bez pravosuđa ili u drugim oblastima bez odgovornih aktera, ali u isto vreme mi kao DPK takođe imamo plan da ćemo imati neke zakonske inicijative o kojima ćemo na vreme obavestiti javno mnjenje", naveo je Beća.

Iz Kosovskog instituta za pravo istakli su da 85 odsto sednica nije završeno. Prema rečima Naima Jakaja, glavni teret obezbeđivanja kvoruma pada na većinu.

„Skupštinu karakteriše polarizovana atmosfera između poslaničkih grupa koje su zastupljene u Skupštini Kosova. Skupština nema dovoljnu transparentnost, zbog nedostatka elektronskog glasanja, danas građani Kosova i civilno društvo ne znaju kakav je politički stav poslanika kroz glasanje za određeni zakon, Preko 85 odsto sednica nije završeno, na dnevnom redu ima tačaka koje su razmatrane na dve-tri sednice ali nisu stigle na glasanje zbog nedostatka kvoruma, a ovaj kvorum se ne ostvaruje zbog opozicije već zbog pozicije“, rekao je Jakaj.