Poslanici SPD usvojili dokument „Podrška Zapadnom Balkanu na putu u EU”

Josip Juratović
Izvor: Privatna arhiva

Poslanici vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestagu usvojili su danas dokument „Podrška Zapadnom Balkanu na putu u EU”, saopštio je predsednik parlamentarnog odbora za Zapadni Balkan i poslanik SPD Josip Juratović.

Juratović je pozdravio odluku poslanika SPD o pružanju podrške pristupnom procesu zemalja Zapadnog Balkana u EU

U dokumentu poslaničkog kluba SPD ponovo je potvrđen cilj punopravnog članstva u EU za države Zapadnog Bakana - Albaniju, Bosnu I Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.

“Od obećanja Saveta EU u Solunu 2003., Unija je izgubila mnogo poverenja i kredibiliteta u regionu zbog oklevanja i blokada u politici proširenja, koje su često bile uzrokovane unutrašnjom politikom. Od toga su profitirali lokalni nacionalistički akteri, koji posebno raspiruju etničke sukobe kako bi prisvojili državne strukture i resurse i time potkopali napredak u demokratiji i vladavini prava", objasnio je Juratović.

Ukazao je da ti lideri uživaju i javno demonstriraju aktivnu podršku Rusije, Kine i Turske, koje promovišu vlastite geopolitičke interese podržavaju sukobe u u regionu koji je u srcu Europe, okružen državama članica EU.

"Kako bi se sprečio dalji trend tih događanja, parlamentarni klub SPD-a u svom pozicijskom papiru postavlja tri važna prioriteta - U prošlosti su često etničko-nacionalističke elite u vladama bile glavne kontakt osobe u regionu, u budućnosti se mora ojačati demokratija umesto stabilokratije, posebno kroz saradnju s demokratskim i reformski orijentisanim partnerima u parlamentima. U isto vreme, postoji potreba za fleksibilnijim pristupom prilagođavanja i uslovljavanja u procesu pristupanja, pristupom koji brže nagrađuje napredak kroz povećanu uključenost i saradnju, ali zauzvrat jasno sankcioniše nazadovanje. Finansijska pomoć mora biti strogo vezana za jačanje vladavine prava, nezavisnih medija i demokratskih institucija”, preneo je Josipović.

On je kazao da poslanički klub SPD podvlači važnost prevladavanja etničko-nacionalističkih sukoba promovisanjem regionalne saradnje, na nivou države i civilnog društva, te to smatra kamenom temeljcem i ključem dugoročnog pozitivnog razvoja na Zapadnom Balkanu.

“Berlinski proces uneo je novu dinamiku u region krajem prošle godine kroz sporazume, između ostalog, pristupu zajedničkom regionalnom tržištu, energetskoj sigurnosti, priznavanju obrazovnih kvalifikacija te ličnih dokumenata. Moramo iskoristiti ovu priliku kako bismo ispunili svoju odgovornost prema lokalnom stanovništvu koje njeguje evropski san o životu u miru, sigurnosti i prosperitetu. Takođe je i u našem vlastitom interesu kao Evropljanima da Zapadni Balkan ne ostavimo da visi u napetosti geopolitičkih sukoba, već da ga čvrsto integrišemo u svoju sredinu ”, rekao je Juratović.