Prajs: Sankcije važan alat za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

Ned Prajs
Izvor: Prt. Scr. Twitter

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kazao je da je Zapadni Balkan dinamičan region koji je privlačan zemljama širom sveta, naglašavajući da su SAD veoma jasno istakle želju da budu partner zemljama Zapadnog Balkana, prenosi RTCG.

"Nema sumnje da je Zapadni Balkan dinamičan region koji je privlačan zemljama širom sveta", rekao je Prajs za "The Pavlovic Today".

Prajs smatra da je to privlačno iz različitih razloga i za Kinu i za Rusiju.

"Verujemo i to je poenta koju smo istakli, i javno i u našim privatnim angažmanima sa zemljama Zapadnog Balkana, da naši zajednički interesi i naše zajedničke vrednosti čine predikat za odnos koji je na mnogo načina jedinstven. I različit od vizija odnosa koje bi Rusija i Kina imale za region", naveo je Prajs.

Dodaje da su SAD, bilo da je u pitanju razvoj događaja, bezbednost, ekonomija, humanitarna pomoć, veoma jasno rekle svoju želju da budu partner zemljama Zapadnog Balkana.

Nakon što su SAD stavile državnog tužioca u Bosni i Hercegovini Dianu Kajmaković na listu sancionisanih zvaničnika, Prajs je rekao da se može očekivati još akcija u zemljama Zapadnog Balkana.

"Jedan od naših ciljeva kada je Zapadni Balkan u pitanju je rad sa vladama i rad sa ljudima u regionu na ciljanju, uklanjanju i iskorenjivanju korupcije. Sankcije  su jedan važan alat za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu", naveo je Prajs.