Prajs: Tražimo potpuno odlaganje odluke o preregistraciji, ne delimično i ne u fazama

Ned Prajs
Izvor: Ekonomia Online

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs istakao je da međunarodna zajednica, uključujući i SAD, od Kosova nije tražila delimično odlaganje roka za preregistraciju ili implementaciju odluke u fazama, već potpuno odlaganje, prenosi Pavlović tudej.

Govoreći o tome šta će Bajdenova administracija učiniti ako Kurti nastavi da protivureči Entoniju Blinkenu i Sjedinjenim Državama i EU, Prajs navodi da je poruka Bajdenove administracije Kurtiju jasna.

"Bili smo jasni javno i privatno da međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države, traži potpuno odlaganje implementacije tog pitanja. Ne podržavamo delimično odlaganje. Ne podržavamo implementaciju u fazama. Međunarodna zajednica je zatražila od Vlade Kosova potpuno odlaganje. Naši napori i dalje traju. Znate da smo prošle nedelje objavili saopštenje sa jasnim uverenjem i uverenjem naših međunarodnih partnera da Vlada Kosova treba da produži period implementacije", rekao je Prajs.

Prajs je naveo da su SAD razočarane i zabrinute što je Vlada Kosova odbila zahteve i savete svojih najbližih međunarodnih partnera o odlaganju roka za preregistraciju.

"Ohrabrujemo Kosovo i Srbiju da nastave učestvovanje u dijalogu uz posredovanje EU. Ostaćemo u bliskom kontaktu sa našim partnerima u regionu. Ostaćemo u bliskom kontaktu sa EU koja olakšava ovaj dijalog", dodao je Prajs.