Predstavnici sindikata: Vlada je bahata i arogantna, ako ne ispune zahteve biće novih štrajkova

štrajk
Izvor: Lajmi

Predstavnici radničkih sindikata javnog i privatnog sektora izrazili su razočaranje zbog neodazivanja na njihove zahteve Vlade koju predvodi Aljbin Kurti, prenosi Ekonomija onlajn. 

Prema njihovim rečima, nisu očekivali loš odnos sa Vladom, bili uvereni u plodonosniju saradnju. 

Navode  su za vreme dok je Samoopredljenje bilo u opoziciji uvek nailazili na podršku, dok im sada nedostaje komunikacija sa Vladom da bi rešili svoje probleme. 

Sindikalni lideri upozoravaju na štrajkove i proteste ako se ne ispune njihovi zahtevi .

Alji Sefaj, predstavnik Sindikalnog udruženja državnih službenika, rekao je za da su očekivali bolji pristup i saradnju izvršne vlasti sa sindikatima, ali se desilo suprotno. Čak kaže da je Vlada stimulisala poslodavce da krše prava radnika.

"Prosto je iznenađujuće zbog činjenice da je reč o socijaldemokratskoj vladi i da cela opozicija ima razumevanja i podrške za sve zahteve sindikata, a posebno za zahteve radnika, pa čak i rudara: Iznenađujuće je  da neko može toliko da se promeni kao predstavnici Samoopredeljenja. Kao sindikat, očekivali smo potpuno drugačiji pristup, očekivali smo saradnju, da se zahtevi ispune i posvećenost inspektora kako bi se maksimalno poštovala prava radnika, da se kazne nasilnici ili oni koji krše prava radnika,ali se desilo potpuno suprotno, Vlada je stimulisala svakog poslodavca da krši prava radnika i nudi vam ograničen pristup sindikatima", kazao je 

On je rekao da je najveće razočarenje prema Vladi bahatost i nedostatak komunikacije u rešavanju zahteva i pitanja koja su, prema njegovim rečima, zaslužila tretman institucija.

"Najviše nas je razočarala arogancija koja stoji iza toga i nedostatak komunikacije u rešavanju zahteva i pitanja za koja smo smatrali da zaslužuju tretman, to je prvi put da je Vlada Kosova zatvorena i nema socijalnog dijaloga za rešavanje većine zahteva i ukidanje nekih sektorskih kolektivnih ugovora. Posebno je problematična nespremnost da se sarađuje na određivanju minimalne zarade na zahteve sindikata i radnika", kaže. 

Nedžat Luminca, predsednik Novog sindikata KEK-a, rekao da oni traže povećanje plata od 2018. godine, ali da njihovi zahtevi nisu uslišeni.

"Tražili smo povećanje plata pošto radnici KEK-a nisu imali povećanje plata od 2018. godine. Nedavno se tržište rada na Kosovu promenilo i plate KEK-a više nisu atraktivne plate i to stvara hendikep za radnike KEK-a jer nemaju dovoljnu motivaciju kada vide da za isti rad mogu biti plaćeni mnogo više u privatnom sektoru ili u drugim zemljama, imamo mnogo radnika koji su počeli da napuštaju posao", kaze Luminca.

On je dodao da ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune, može doći do štrajkova i protesta. 

Lumnica je ocenio legitimnim zahteve radnika KEK-a, za koje je rekao da neće tražiti više pregovora, već samo njihovu realizaciju.

"Ne treba ni sa kim  više da razgovaramo, treba da realizuju zahteve radnika. Imamo vikend naplatu za smenske radnike koji i dalje ne primaju naknadu. Dobili su je samo oni koji su tužili preko izvršitelja. Ukoliko se zahtevi ne ispune, postupićemo po statutu sindikata, što znači protest i štrajk dok se ne ispune", kaže on.

Jusuf Azemi, predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova, rekao je da osim zahteva koje su poslali, nisu imali nijedan sastanak sa rukovodiocima institucija i da su odustali nade da će sastanka i biti. 
"Sa premijerom i Ministarstvom finansija nikada nismo imali sastanak o  zahtevima koje smo izneli od njihovog dolaska na vlast, a sada smo odustali od zahteva da se sastanemo sa njima, jer oni imaju problem ne samo sa nama kao Zajednicom, već  sa svim sindikatima i pored toga što je obaveza Vlade Kosova da razgovara sa nama", rekao je on. 

Dodao je da ne očekuje dogovor sa Vladom, ističuići da su kada nisu bili na vlasti obećavali i proklamovali saradnju i podršku. 

"Oni su  obećali da će biti ozbiljne saradnje, da će se brinuti za svaki naš problem i zaista sam mislio da će te probleme otkloniti, mislio sam od trenutka kada sam pisao premijeru ili nadležnim institucijama, odnosno Inspekciji rada, da imamo problem sa radnicama u odnosu poslodavac-zaposleni, smatrao sam da uz nekakvu privilegovanu formu u skladu sa zakonom treba pogurati te procese, ali se to nije desilo", naveo je on.