Sindikat rudara: Poslanici dali garancije da će naši zahtevi biti ispunjeni

Rudnik
Izvor: albanian post

Samostalni sindikat radnika "Trepče-jug" saopštio je da su poslanici koji su pregovarali, zajedno sa Privremenim nadzornim odborom kompanije, o prekidu štrajka, garanti i izvršioci pismenog sporazuma i dogovora da će zahtevi nezadovoljnih rudara biti ispunjeni, prenosi Zakletva pravde.

Iz Sindikata navode da su rudari pokazali "integritet, čast i odlučnost koja se ne može videti i kupiti".

"Poslanici koji su pregovarali o ovom sporazumu zajedno sa Privremenim nadzornim odborom kompanije su garanti i izvršioci pismenog sporazuma i dogovora da će četiri tačke sporazuma biti sprovedene", navodi se u odgovoru Sindikata.

Rudari su 24. oktobra stupili u štrajk tražeći isplatu zarada na vreme, bolje uslove rada i zdravstveno i osiguranje

"Sinoć je u kasnim satima postignut dogovor o izlasku iz desetodnevnog štrajka održanog na 10. horizontu (700 metara pod zemljom) u organizaciji rudara. Ovaj dogovor je postignut zahvaljujući kontinuiranom trudu rudara, grupe kosovskih poslanika i Privremenog nadzornog odbora Trepče. Rudari su uprkos razlikama, konačno uspeli da napuste svoje višednevne barikade i postignu dogovor za radi legitimnih prava rudara, njihovih života i zdravlja, kao i za kompaniju Trepča. Ovim sporazumom legitimisani su zahtevi rudara i njihov desetodnevni štrajk, kao fer reakcija i jasna poruka da se situacija u ovom metalurškom gigantu mora jednom promeniti", navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata ističu da su narodni poslanici koji pregovarali o ovom sporazumu zajedno sa Privremenim nadzornim odborom kompanije su garanti i izvršioci pismenog sporazuma i dogovora da će sve četiri tačke sporazuma biti ispunjene., dok se rudari obavezuju da će biti saradnici i promoteri da guraju uspehe i povećavaju proizvodnju preduzeća, radom, odgovornošću i posvećenošću.

"Štrajk je trajao dugo. Rudari se nisu predavali. Vratila se nada u bolje dane. Ali rudari neće ništa zaboraviti", poručili su iz Sindikata rudara.